UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-07-04 14:51

Kosárlabda: szépen szeretne búcsúzni a korosztályos évektől Sopronban az U20-as férfiválogatott

Az elmaradó "B" divíziós Európa-bajnokságot helyettesítő júliusi, soproni Challenger-tornára készül a Kovács Adrián vezette U20-as férfi kosárlabda-válogatott. A székesfehérvári összetartáson látogattuk meg a nemzeti csapat tagjait.

Az U20-as férfi kosárlabda-válogatott a héten – február után – újra munkába állt az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában. A tavalyihoz hasonlóan végül idén sem rendeznek korosztályos Eb-ket, ám a FIBA úgy döntött, hogy ezek helyett kisebb, úgynevezett Challenger-tornákat szervez a válogatottaknak. A legidősebb férfi utánpótlás nemzeti együttes hazai pályán Sopronban küzdhet majd július második felében. A fehérvári edzőtáborban gőzerővel készülő alakulatnál jártunk, és a szövetségi edzőt, Kovács Adriánt kérdeztük hogyan halad most a csapat felkészülése. „Nem foglalkozunk azzal, hogy ezt a tornát nem Európa-bajnokságnak hívják majd, hasonlóan készülünk így is, természetesen ugyanúgy szeretnénk jó eredményt elérni. Sem a felkészülési programunkon, sem a csapat hozzáállásán nem változtat az a tény, hogy végül Challengert játszunk, nem Eb-t. Céltudatosan fókuszálunk a munkára, és ennek megfelelően napról napra  egyre jobb arcát mutatja a társaság. Kiváló a hangulat az edzőtáborban, kezdünk szépen összeérni. Ez az első hetünk Székesfehérváron remekül sikerült, az előre eltervezett munkát eddig zökkenőmentesen eltudtuk végezni, szerencsére sérültjeink sincsenek" - nyilatkozta Kovács az Utánpótlássportnak.

Forrás: MKOSZ
Forrás: MKOSZ
Az U20-as férfi nemzeti csapat az E csoportban játszik majd a Challengeren, de a D és az E csoport egyaránt Sopronban fog pályára lépni július 20. és 25. között. Mindkét csoportban négy-négy ország található. A D jelű négyesben van Észak-Macedónia, Svájc, Románia és Luxemburg, míg a másik kvartettben (E) szereplő magyarok mellett Fehéroroszország, Szlovákia és Koszovó van még ott. A csoportmeccsek után rendeznek majd elődöntőket és helyosztókat is. „Ez mindenképpen komoly lehetőség, hogy hazai pályán bizonyíthatunk. Bízom benne, hogy sok néző kilátogat, és biztatja majd a csapatot, és a fiúk szép eredménnyel búcsúzhatnak az utánpótlás-válogatott évektől. A keret valamennyi tagja meghatározó szerepet tölt be a klubcsapatában, és ez nemcsak a hazai színtéren bevezetett fiatal szabálynak köszönhető, a teljesítményükkel is kiérdemelték a játékperceket, ezáltal sok játékosnak sikerült előrelépnie, szintet ugrania – fogalmazott a szakvezető. – Egyértelműen kijelenthető, hogy nagyon ígéretes korosztályról beszélhetünk esetükben. Éppen ezért azt várom, hogy a srácok minél inkább meg nehezítsék a dolgomat a keretszűkítést illetően. A torna előtti időszakra végül sajnos nem tudtunk már felkészülési meccset lekötni a vírushelyzet okozta bizonytalanság miatt. Igyekszünk ezt az egymás közötti edzések megfelelő intenzitásával helyettesíteni."

Az U20-AS FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE: Kass Balázs (Alba Fehérvár), Balsay Ádám (Alba Fehérvár), Tanoh Dez András (Budapesti Honvéd SE), Kármán Domonkos (Budapesti Honvéd SE), Kiss Mátyás (Körmend), Takács Kristóf (Körmend), Kenéz Csaba László (Körmend), Balogh Máté (Körmend), Neuwirth Bence (DEAC), Valerio-Bodon Vincent (DEAC), Kovács Benedek Máté (Falco Szombathely), Pallai Tamás (Szolnoki Olajbányász), Balogh Szilárd (Szedeák), Radics Gerzson (Vasas), Krasovec Ádám (Vasas), Scherer Bálint (NKA Pécs), Filipovity Péter (USU Eastern, amerikai egyetem), Kiss Dávid (jelenleg nincs klubja)

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.