UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2021-07-06 17:25

Evezés: szerdán kezdődik az U23-as világbajnokság, tizenhét magyar indulóval

Szerdán kezdődik Csehországban az U23-as evezős világbajnokság, amelyen a magyar különítmény tizenhét versenyzővel áll rajthoz. Az esemény előtt a csapat szövetségi kapitányával, Molnár Dezsővel beszélgettünk.

Az evezősök számára sem volt egyszerű az elmúlt időszak, hiszen a felkészülést és a versenynaptárat is gyakorta átírta a koronavírus jelenléte. A június közepén rendezett bledi nemzetközi regatta a magyar U23-as egységek tekintetében az utolsó válogató, emellett a felkészülés egyik legfontosabb állomása volt a szerdán kezdődő, Racicében rendezett korosztályos világbajnokságra. Jól teljesítettek Szlovéniában a sportolóink, a csehországi eseményre időzített formán pedig a július 4-ig tartó, dunavarsányi edzőtáborban tovább javíthattak. Molnár Dezső, az U23-asok szövetségi kapitánya bizakodva nyilatkozott az Utánpótlássportnak a közelgő világeseménnyel kapcsolatban.

Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Forrás: Magyar Evezős Szövetség
„Áprilisban tájékoztató, májusban pedig válogatóversenye volt a korosztálynak, Bledbe pedig azokkal utaztunk, akiknek még volt esélye a világbajnoki szint elérésére. A felkészülés azonban jóval hamarabb, már ősszel elkezdődött: korosztályonként, nemenként, súlycsoportonként kellett teljesíteniük ergométeren egy bizonyos szintet a válogatottság eléréséhez a fiataloknak, emellé társul a vízen mutatott produkció a válogatókon. Hét csapatunk lesz kint a vb-n, tizenhét versenyzővel. Az erőviszonyokat tekintve továbbra is Európán van a hangsúly, ez a nevezések számában is meglátszódik, az esélylatolgatásnak azonban nincs sok értelme. A bledi regatta jó volt ilyen szempontból, fel lehetett mérni, mire képesek azok az országok, akik ott is jelen voltak. A kinti eredményekre büszke vagyok, és a vb-re sem feltett kezekkel érkezünk majd – magyarázza Molnár, aki a csehországi tervekre is kikanyarodik. – A válogatók után kialakult a végleges célmeghatározásunk. Úgy látom két, jobb esetben három csapatunk juthat a legjobb hat közé; ezen belül az érem is benne lehet, de olyan gyorsan rendeződnek újra a korosztályok mindenhol, hogy nehéz belőni, ki meddig juthat. A többieket a B-döntőbe várom, ami azt jelenti, hogy a legjobb tizenkettő közé.”

A csehországi U23-as evezős világbajnokságon induló magyar csapat tagjai: Boros Bálint, Czinege Tamás (BLM2-) Henry Egon Bridge, Fenyődi Tamás, Pálfai Csikó Bálint, Szöllősi Balázs (BLM4x) Szklenka Bence (BM1x) Benda Orsolya, Zsiros Janka (BW2x) Újhelyi Mihály, Szabó Gábor (BM2x) Koncsik Dominik Patrik, Király Miklós, Király Csaba, Juhász Tamás (BM4-) Csepel Zsófia, Fehérvári Eszter (BLW2x)

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.