UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-07-06 14:49

Korfball: két korosztályban is Európa-bajnokságot nyertek a magyar csapatok

A Dunakeszin megrendezett U15-ös és U13-as korfball Európa-bajnokságon egyaránt hazai diadal született, ezzel pedig történelmet írtak a fiatalok, hiszen korábban nem született magyar aranyérem hivatalos világversenyen a sportágban.

A múlt hét végén, Dunakeszin rendezett U15-ös korfball Európa-bajnokságon történelmi magyar siker született: korábban hivatalos világversenyen nem sikerült csúcsra érni a válogatottunknak, most viszont rögtön duplázni sikerült, hiszen a „nagyokkal" párhuzamosan az U13-asoknak szóló Rising Stars Eb-n is Magyarország gyűjtötte be az aranyérmet.

A két győztes korosztály Fotó: Marco Spelten / actiefotografie.nl (a Magyar Korfball Szövetség engedélyével)
A két győztes korosztály Fotó: Marco Spelten / actiefotografie.nl (a Magyar Korfball Szövetség engedélyével)
A Magyar Korfball Szövetség beszámolója szerint a vírushelyzet miatt több visszalépés is történt, így végül mindkét korcsoportban öt ország (Csehország, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és Magyarország) válogatottja mérte össze tudását. A csapataink a csoportkörből mindkétszer három győzelemmel és egy vereséggel jutottak tovább a rájátszásba, ahol azonban már nem találtak legyőzőre, és a döntőben mindkét alkalommal visszavágtak a korábbi vereségért Csehországnak korosztályos legjobbjainak.  
Akcióban a magyar csapat Fotó: Marco Spelten / actiefotografie.nl (a Magyar Korfball Szövetség engedélyével)
Akcióban a magyar csapat Fotó: Marco Spelten / actiefotografie.nl (a Magyar Korfball Szövetség engedélyével)
„Vegyes érzésekkel vártuk a tornát, mert a vírushelyzet miatt viszonylag kevés idő állt rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk. Ráadásul az utazási korlátozások miatt holland szövetségi kapitányunk, Harmen Fonk sem tudott velünk lenni. Ennek ellenére, egy intenzív 2 hónapos felkészülés végére sikerült elérnünk azt, hogy a csapatainknak lett egy olyan alapjátéka, amely biztosította, hogy a játékosok megértsék egymást, és jól együtt tudjanak működni a pályán. Ez azért is fontos volt, mert öt klubból állt össze a válogatott keret, így kollégámmal, Vágó Zoltánnal össze kellett hangolnunk az egyes játékosok mozgását, támadó és védekező akcióit – idézte fel Veres Juca, a magyarok szövetségi edzője a tornát megelőző időszakot, majd az értékeléssel folytatta. – Nagyon büszkék vagyunk a csapatainkra, mert higgadt, fegyelmezett játékkal, egymásért is hajtva játszottak, és két olyan ország (Csehország, Portugália) csapatát is legyőzték, amelyek felnőtt szinten előttünk járnak, ráadásul mindkét országot roppant szoros mérkőzésen, 1, illetve 2 góllal. Ez azt mutatja, hogy mentálisan erős játékosok alkották a válogatottakat. Azt gondolom, ha ez a két generáció lesz idehaza a sportág jövője, akkor nagyon ígéretes évek várnak a magyar korfballra.”

A döntők eredményei: U15: Magyarország – Csehország 5:3 Rising Stars: Magyarország – Csehország 6:4

További korosztályos KORFBALL híreink a sportági aloldalunkon.