UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-07-07 08:54

Kézi: lendületből fut neki a celjei U19-es Eb-nek a junior leányválogatott

A két évvel ezelőtti ifjúsági Eb győzteseként tér vissza Szlovéniába az U19-esek kontinenstornájára ifj. Kiss Szilárd juniorválogatottja. A magyar csapat szövetségi edzőjét kérdeztük a rajt előtt.

Két felkészülési tornával hangolt a junior leány kézilabda-válogatott a csütörtökön kezdődő, a szlovéniai Celjében rendezendő U19-es Európa-bajnokságra. Az első, siófoki négycsapatos megméretést százszázalékos mérleggel nyerte meg a holland, a svájci és az orosz válogatott előtt, majd néhány nappal később Dániában a házigazdát legyőzte, a norvégoktól és a svédektől pedig kikapott a csapat.

A dániai tornán jó ritmusba került az Eb-re készülő magyar válogatott Forrás: MKSZ
A dániai tornán jó ritmusba került az Eb-re készülő magyar válogatott Forrás: MKSZ
„A második torna nagyon magas színvonalat hozott, nyugodtan kijelenthető, hogy mind a négy csapat az európai élmezőnybe tartozik – mondta az Utánpótlássportnak ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző. – Az első kinti mérkőzésen, a norvégok ellen nem is játszottunk jól, sokat próbálkoztunk. A másodikon a dánok ellen meglepően jól működött minden, úgy kézilabdáztunk, ahogyan tudunk, a védekezésben sokat léptünk előre. A végén a svédekkel szemben több kulcsemberünk is pihent, ráadásul mindkét balszélsőnk, Mérai Maja és Vámos Míra is kivált, kórházba kellett őket szállítani, az rányomta a bélyegét a meccsre.” Mint a szövetségi kapitány elmondta, szerencsére annyira nem súlyos a helyzet egyik játékos esetében sem, ezért azzal a legerősebbnek vélt kerettel utazhatnak Szlovéniába. A dániai tornához képest egy változtatás történt, méghozzá a kapuban: Csizmadia Fanni helyett Zsigmond Panna került be az utazó csapatba. „Kemény tornára számítunk, láthattunk Dániában is, hogy mennyit erősödtek az ellenfeleink a két évvel ezelőtti állapothoz képest, ráadásul buborék rendszerben leszünk, amely extra stresszt eredményezhet. Természetesen megvannak a céljaink, de jelenleg csak az első, románok elleni találkozóra koncentrálunk. Nincs túl sok információnk róluk, a lengyelekkel játszottak edzőmeccset, egyszer győztek, egyszer kikaptak. Felnőtt első osztályban szereplő jó fizikumú, erős lányok alkotják a keretüket, viszont hiszek abban, hogy ők nem lesznek olyan ritmusban, mint amilyenbe mi kerültünk a skandináviai torna után.” A magyar válogatott tehát csütörtökön a románok ellen kezdi a celjei Eb-t., pénteken a csehek, vasárnap pedig a norvégok következnek. Mindhárom mérkőzés 17 órakor kezdődik. Az Utánpótlássport szerkesztősége által gyártott, M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja ott volt a siófoki Négy Nemzet-tornán. Kiss Szilárd és három játékosa akkor így nyilatkozott az Európa-bajnokságról.

A magyar junior leányválogatott Európa-bajnoki programja: Július 8., csütörtök: 17:00 Magyarország-Románia Július 9. péntek: 17:00 Csehország-Magyarország Július 11., vasárnap: 17:00 Magyarország-Norvégia A celjei Európa-bajnokság csoportbeosztása: A-csoport: Dánia, Németország, Szlovénia, Svájc B-csoport: Svédország, Oroszország, Szlovákia, Portugália C-csoport: Franciaország, Ausztria, Montenegró, Horvátország D-csoport: Magyarország, Norvégia, Románia, Csehország A magyar junior leányválogatott kerete: Kapusok: Bukovszky Anna (Váci NKSE), Németh Kata (Boglári Akadémia-SZISE), Zsigmond Panna (FTC) Jobbszélső: Pálffy Anna (Váci NKSE) Jobbátlövő: Ferenczy Diána (FTC) Irányítók: Ballai Borbála (FTC), Besszer Borbála (Alba Fehérvár KC), Farkas Johanna (Boglári Akadémia-SZISE), Kajdon Blanka (Boglári Akadémia-SZISE), Kukely Anna (Békéscsabai ENKSE), Mlinkó Zsófia (Boglári Akadémia-SZISE) Beállók: Bánhidi Barbara (Boglári Akadémia-SZISE), Faragó Luca (Boglári Akadémia-SZISE), Világos Diána (Győri Audi ETO KC) Balátlövők: Juhász Gréta (Boglári Akadémia-SZISE), Koronczai Petra (Boglári Akadémia-SZISE) Balszélsők: Mérai Maja (Boglári Akadémia-SZISE), Vámos Míra (Boglári Akadémia-SZISE)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.