UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-07-08 09:00

Felfelé a lépcsőn: Spiesz Anna és Vigh Benedek egyaránt a jövő sikeres kardvívója lehet

A Vasast erősítő, pályafutását együtt kezdő Spiesz Anna és Vigh Benedek alázatos, kitartó munkájának köszönhetően mára korosztálya egyik legígéretesebb kardvívójának mondhatja magát.

Nagyjából hét éve Kósa Miklós, a Budavári Általános Iskolában indított csoportjában együtt ismerkedtek meg a kardvívás alapjaival, és bár azóta külön utat jártak be, mára mégis ugyanott találták magukat. Nevezetesen korosztályuk, a kadétok hazai ranglistájának élén. Az idén a korcsoportjuk bajnokságában mindkét Vasas-vívó a döntőbe jutott; a 16 éves Vigh Benedek meg is nyerte azt, a 15 éves Spiesz Anna pedig kisebb rosszullétre hivatkozva nem állt ki a fináléban, de ha elhódítja a trófeát, minden bizonnyal akkor sem erre a sikerére lenne a legbüszkébb, hanem a felnőttbajnokságon bravúrosan megszerzett bronzérmére.

Balról: Spiesz Anna, Kósa Miklós, Vigh Benedek FOTÓ: BODROGI TAMÁS
Balról: Spiesz Anna, Kósa Miklós, Vigh Benedek FOTÓ: BODROGI TAMÁS
„Meglepődtem a harmadik helyemen, amelyet máig a legkedvesebb eredményemnek tartok – mondja Anna. – A csoportban mindent megnyertem, aztán olyan táblát kaptam, amelyen velem egykorúakkal, vagy csak alig idősebbekkel kerültem össze. Az elődöntőben sokáig vezettem a csoportban legyőzött Pusztai Liza ellen, a végére viszont elfáradtam. A siker egyik kulcsa szerintem az, hogy mindig nyerni akarok. Bízom benne, hogy nemsokára megmutathatom magamat a nemzetközi mezőnyben is, és remélem, idővel ott is az élvonalba tartozhatok.” Benedek hasonlóan bizakodva tekint a jövőbe. Számára a kadétbajnoki cím hozta meg az áttörést. „Régóta várták már tőlem ezt a sikert, és azért is vagyok büszke rá, mert fokozatosan, kemény munkával sikerült elérnem. Talán lelkileg és erőnlétben is most kerültem olyan állapotba, hogy kiérdemeljem a bajnoki címet. Az aranyérem nagy lendületet adott a folytatáshoz, így nem is lehet más a következő célom, minthogy a juniorok között is kiharcoljam a válogatottságot, és bizonyítsak a világeseményeken. Igaz, ha előre akarok lépni, akkor jobban kell tudnom kontrollálni az érzelmeimet.” Kósa Miklós jelenleg is a fiatalok edzője. A tinédzserek egyetértenek abban, hogy a jó mester-tanítvány kapcsolat nélkül nem tudnának kiteljesedni a páston. „Már az elején látszódott, hogy nagy lehetőség rejlik bennük – mondja a szakember. – Anna az első versenyén úgy indult el, hogy még nem javasoltam neki a részvételét, aztán az anyukájától kaptam egy fotót arról, hogy megnyerte... Korán ért el az idősebbek között is szép eredményeket, de minden tanítványomnak azt hangsúlyozom, hogy a korosztályos sikerek csak állomások. Ismerjük a célt, az odavezető úton a győzelmek, az érmes helyezések csupán lépcsőfokok.” Kósa szerint Anna kiváló versenyzőtípus, hiszen a viadalokon rendre jobb teljesítményt nyújt, mint az edzéseken, és az is előnyére válik, hogy a kiélezett pillanatokban képes az extra megoldásokkal kirukkolni. „Benit eddig az gátolta a nagyobb eredmények elérésében, hogy túl nagy terhet tett a saját vállára. Tudta magáról, hogy ügyes és gyors, de egy-egy bekapott találat sokszor kizökkentette. Ez mostanra elmúlt, hiszen a gyerekek a klubunkban kardozó klasszisoktól is nagy segítséget kapnak. Szerencséjükre Szilágyi Áronnal vagy Katona Renátával edzhetnek együtt, és kaphatják tőlük a sikerhez vezető tanácsokat.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.