UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-07-09 08:59

Műugrás: „Szeretem a kihívásokat” – mondja az ifi Eb-n döntőbe jutó Szabó-Seri Lilla (16)

A 16 éves műugró, Szabó-Seri Lilla a nemrégiben Rijekában megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon remekül szerepelt, toronyugrásban a döntőbe is sikerült bejutnia, ami – tekintve a felkészülés és az elmúlt időszak nehézségeit – megsüvegelendő teljesítmény. A fiatalt és edzőjét, Haász Katalint az idáig vezető útról, a horvátországi versenyről és a jövőről is kérdeztük.

Az akadályok és a kihívások Szabó-Seri Lillának, a Rugóláb Lendület SE sportolójának a kezdetektől jelen vannak az életében, ami viszont biztos, hogy eddig sikerült ezeket megugrania, a szó szoros és átvitt értelmében is – az elért eredmények is ezt támasztják alá. „Lassan már nyolc éve, hogy műugrással foglalkozom. Előtte sok sportot kipróbáltam, de a legnagyobb álmom mindig ez volt. Örülök, hogy teljesült, és ezt csinálhatom. A szüleimmel megegyeztem, hogy először úszni tanulok meg jól, utána áttérhetek az ugrásra. Teljesen logikus dolog, mégsem süllyedhetek el a vízbe érkezés után – idézi fel a kezdeteket Lilla az Utánpótlássportnak. – Nagyon tetszik a sportág mozgása, a szaltók és a komplex mozdulatsorok. Nem hétköznapi tudás ez, mellé pedig szépen is mutat.”

Szabó-Seri Lilla
Szabó-Seri Lilla
Valóban nem mindennapos, hiszen az emberek többsége tart a magasból való vízbe ugrástól, Lilla esetében viszont ez egy percig nem volt így. „Nagyon szeretem a kihívásokat. A tanulási folyamat fokozatos, egy, majd három méterről ugrunk, aztán jönnek a magasabb pontok a toronyból. Fontos az elővigyázatosság és a koncentráció, azok nélkül ezt nem lehet csinálni. Az elején tényleg picit ijesztő volt, viszont több sikerélményem volt a magasból, mint deszkán, ez húzott előre." Edzőjével, Haász Katalinnal már több mint négy éve dolgoznak együtt, a mester elmondása szerint pedig a tanítvány óriási átalakuláson ment keresztül. „Már a kezdéskor is egy nagyon aranyos, érdeklődő kislány volt, mára azonban egy igazán öntudatos versenyzőről beszélhetünk, akár a fizikális felkészülést, akár az étkezést vesszük. Mindig várja az információt, a segítséget, a feladatokat pedig úgy hajtja végre, ahogyan kell” – mondja Haász, a Rugóláb Lendület SE vezetőedzője.
Döntőbe jutott Szabó-Seri Lilla a rijekai ifi Eb-n Forrás: Rugóláb Lendület SE
Döntőbe jutott Szabó-Seri Lilla a rijekai ifi Eb-n Forrás: Rugóláb Lendület SE
A Rijekában megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon A-korcsoportos toronyugrásban és AB-korcsoportos 3 méteres szinkronugrásban is megmérette magát a 16 éves lány, utóbbiban csapattársával, Kovács Eszterrel párban. Toronyban 12. lett, párosban pedig a 10. helyet szerezték meg. Az eredményt még értékesebbé teszi a versenyt megelőző nehéz időszak, hiszen szinte egyáltalán nem rendeztek nemzetközi eseményeket, ami rendkívül megnehezítette a felkészülést. „Nem tudnék választani a kettő között. A páros olyan tekintetben könnyebb, hogy versenyeken ott vagyunk egymás mellett, biztatjuk a másikat, ez erőt szokott adni – mondja Lilla, aki a horvátországi Európa-bajnoksággal folytatja. – Ez az első ifi Eb volt, amin szerepeltem. Az eseményt megelőző hónapok nehezek voltak, de szerintem megfelelő volt a formánk. Szerettem volna, ha jól sikerül, és szerencsére így is történt; jól éreztem magamat. Működtek az ugrásaim, az eredmény pedig a döntőbe jutás lett, büszke vagyok rá.” A 16 éves műugró bizakodva gondol a jövőre, elmondása alapján pedig legfőbb céljai a külföldi megmérettetéseken való részvétel és a minél jobb eredmény elérése. „Jövőre rendezik az utolsó ifi Európa-bajnokságot, amin még én is szerepelhetek; azon mindenképpen ott akarok lenni. Utána jönnek a felnőttévek, ahol hasonló a cél: nemzetközi porond, ha pedig minden jól megy, akár az olimpiát is meg lehet célozni.” További korosztályos hírek MŰUGRÁSBAN a sportági aloldalunkon.