UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2021-07-09 13:02

Röplabda: szombaton kezdi Eb-szereplését Nyíregyházán az U16-os leányválogatott

Szombaton elindulnak a mérkőzések a magyar-szlovák közös rendezésű serdülő leány röplabda Európa-bajnokságon. Az MRSZ főtitkárát, Ludvig Zsoltot és az utánpótlás szakmai igazgatót, Szabados Istvánt kérdeztük az Eb-előkészületeiről, illetve a válogatott esélyeiről.

Július 10-én, szombaton a magyarok és a csehek közötti nyitó mérkőzéssel kezdetét veszi az U16-os nyíregyházi és homonnai rendezésű leány röplabda Európa-bajnokság. A kontinensviadal rajtja előtt az MRSZ főtitkárát, Ludvig Zsoltot kérdeztük a hazai szervezésű kiemelt esemény szervezési hátteréről. „Ami a szervezést illeti, minden feltétel adott, készen állunk a kezdésre. Természetesen az elmúlt másfél évre nagy mértékben kiható pandémia a mi dolgunkat is komolyan megnehezítette, ugyanis jó néhány kérdésben gyakorlatilag az utolsó pillanatig kellett várnunk az európai szövetség döntésére, illetve folyamatosan figyeltük a magyar járványhelyzet alakulását, amely végül az Eb szempontjából mindenképpen kedvezően alakult. Emellett a társrendezővel, a szlovák szövetséggel is tökéletes az együttműködésünk, és az ottani, homonnai helyszín is rajtra készen várja az első meccset” – nyilatkozta a szövetségi vezető az Utánpótlássportnak. A serdülő leány Eb hazai helyszínén, a nyíregyházi Continental Arénában 1200 néző látogathat ki majd a mérkőzésekre támogatni a magyar válogatottat.

Kőnig Gábor tanítványai gőzerővel készülnek a nyíregyházi Eb-meccsekre Forrás: hunvolley.hu
Kőnig Gábor tanítványai gőzerővel készülnek a nyíregyházi Eb-meccsekre Forrás: hunvolley.hu
„Szerencsére a mostani járványadatok lehetővé teszik, hogy a válogatottaknak nem kell szigorú „buborék” körülmények tölteni az Európa-bajnokságot, így mind a magyar, mind a külföldi játékosok kiélvezhetik Nyíregyháza vendégszeretetét, és nyílik alkalmuk felfedezni a várost. Ezzel párhuzamosan viszont az előírásoknak megfelelően két naponta tesztelni fogjuk a résztvevőket, és igyekszünk a csapatokat egymástól szeparáltan utaztatni és étkeztetni, hogy minimalizáljuk az ilyen jellegű kockázatot – fogalmazott Ludvig. – Ami a nézőket illeti, a védettségi igazolvány birtokában bárki kilátogathat majd a nyíregyházi mérkőzésekre. Remélem, hogy sok magyar szurkoló ott lesz majd a lelátókon, és segíti biztatásával a csapatot.” A magyar együttes sorban először a csehekkel, a belgákkal, majd a lengyelekkel csap össze. A szünnapot követően pedig a törökök, végül pedig az oroszok következnek a program szerint. Az utolsó két napon, 17-én és 18-án az elődöntőket, a döntőt, valamint a bronzmérkőzést szintén a nyíregyházi Continental Arénában rendezik. Eközben a másik csoportban a házigazda Szlovákia mellett Bulgária, Horvátország, Olaszország, Románia és Szerbia kapott még helyet. A kettes csoport küzdelmei mellett a szlovákok rendezik a további helyosztókat is. A magyar lányok esélyeiről pedig az MRSZ utánpótlásért felelős szakmai igazgatóját, Szabados Istvánt kérdeztük. „Az U16-os a belépő korosztály a nemzetközi színtéren, így náluk nehéz még erőviszonyokról, esélyekről beszélni. Nem kiforrott játékosokról lévén szó, a serdülőben még gyakran születnek meglepetéseredmények. Általában itt nem az összeszokott csapatok és a kiemelkedő játékosegyéniségek döntik el a mérkőzéseket, hanem inkább az adott ország rendszerszintű utánpótlás-nevelő munkájának minőségét szokták tükrözni ezek a viadalok.” A lebonyolítási rendszer szerint az első négy helyen végzett alakulat jut tovább a csoportkörből. A két hatos első, illetve második helyezettjei jutnak tovább a nyíregyházi elődöntőkbe, míg a harmadikok és a negyedikek az 5-8. helyért Homonnán folytatják. „Látva a sorsolást, rendkívül erős ellenfeleket kapott a magyar válogatott, európai szinten is meghatározó röplabdanemzetekkel került közös hatosba Kőnig Gábor csapata, ezért a legfőbb cél, hogy a lányok helytálljanak, és a hosszútávú fejlődés szempontjából biztató jeleket lássunk – folytatta Szabados. – Felelőtlenség lenne részünkről konkrét elvárást megfogalmazni, mivel a csoportból való továbbjutás már egyértelműen bravúrnak tekinthető. Azzal, ha a csapat kiharcolná, hogy az ötödik-nyolcadik helyért szerepeljen, már nagyon elégedettek lennénk.”

Az U16-os leányválogatott játékoskerete: Báder Júlia (BVSC), Bencze Panna (Vasas), Botyánszki Fanni (BVSC), Erőss Mirtill (Vasas), Fekete Fanni (Vasas), Fekete Ramóna (BRSE), Gergácz Olga (SZOSI), Jámbor Cecília (Vasas), Kállai Laura (Vasas), Klein Maja (Vasas), Korcsok Karolina (BRSE), Matuska Orsolya (BRSE), Nagy Sophia (Vasas), Nánási Zoé (BRSE), Tóth Sára (BRSE), Tuska Brigitta (BRSE), Ujvárosi Boglárka (BDSE), Vértes Szonja (Vasas) Szakmai stáb: Kőnig Gábor (szövetségi kapitány), Csépke Gábor (másodedző), Batári Csaba (másodedző/statisztikus), Nagy Fanni (pályaedző), Csányi Roland (pályaedző), Papp Zsófia (gyógytornász, erőnléti edző), Tóth Ákos (masszőr), Kalmár Zsófia (pszichológus), Inczeffy Zsombor (csapatvezető)

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.