UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-07-09 17:13

Strandbirkózás: szombaton Szentesen kezdődik meg a szezon

A többek között a 2026-os ifjúsági olimpia műsorában is szereplő strandbirkózás hazai szezonja Szentesen rajtol szombaton.

Júliusban hazai és nemzetközi porondon is megkezdődik birkózás „nyári” változata, a strandbirkózás szezonja – számol be a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) közleménye. A szervezet országos bajnoki sorozata három, míg a nemzetközi szövetség (UWW) által rendezett World Series négy állomásból áll. Az ob július 10-én, most szombaton Szentesen, a helyi sport- és üdülőközpontban rajtol, 25-én Siófokon, a Plázson folytatódik, a döntőre pedig augusztus végén kerül majd sor, a tavalyihoz hasonlóan Budakalászon, a Lupa Beachen. Az utánpótláskorúak U14-es és U18-as korosztályban mérhetik össze tudásukat, míg a felnőttek ezúttal is pénzdíjas küzdelemben vehetnek részt: a súlycsoportok összesített győztesei 100 ezer, az ezüstérmesek 60 ezer, a bronzérmesek 40 ezer forintot kapnak.

szombaton Szentesen kezdődik meg a szezon Fotó: MBSZ/UWW
szombaton Szentesen kezdődik meg a szezon Fotó: MBSZ/UWW
A World Series első állomása Franciaországban, a Nizzához közeli Saint-Laurent-du-Var településen lesz július 16-17-én, a második Olaszországban, a Róma melletti Ostiában szeptember 3-4-én, a harmadik pedig a görög Katerini üdülőfalujában, Paraliában 10-11-én. A döntőt a romániai Constantában, a Mamaia Beachen rendezik szeptember 25-26-án. A klubok az MBSZ-en keresztül nevezhetnek a nemzetközi megméretésekre, költségeik a kiemelt sportágfejlesztési támogatásban is elszámolhatók. A strandbirkózás, mint hivatalos szakág az 1990-es években kezdte bontogatni a szárnyait, aztán a nemzetközi szövetség (UWW) is felkarolta. Szerepelt a 2019-es Strandvilágjátékokon Dohában, ahol honfitársnőnk, a szőnyegen Eb-2., U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett ezüstérmes lett. A továbbfejlődést jelezve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése értelmében a strandbirkózás bemutató sportágként ott lehet a 2024-es párizsi ötkarikás programban, s bekerült 2026-os ifjúsági olimpia műsorába. Tavaly a koronavírus-járvány ugyan megbénította a sportot, így a birkózás versenyprogramját is, de a pandémia két nagy hulláma között meg lehetett rendezni az országos bajnoki sorozatot, amely nagy sikert aratott, világversenyes érmesek és más küzdősportok képviselői is elindultak rajta. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.