UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. december 5.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2021-07-13 13:42

Ökölvívás: Oláh Levente öt év után szerzett junior Európa-bajnoki címet Magyarországnak

A vasárnap Tbilisziben véget ért junior ökölvívó Európa-bajnokságon a rendkívül taktikus és céltudatos bokszolást bemutató 16 éves Oláh Levente (57 kg) révén 2016 után újra magyar aranyérem született a korosztályos kontinensviadalon.

A Tbilisziben lezajlott junior ökölvívó Európa-bajnokság vasárnapi záró napjára már csak Oláh Levente (57 kg) maradt versenyben, de ő komoly esélyesnek számított a fináléban. A 16 éves szupertehetség semmit sem bízott a véletlenre, az orosz Ivan Csindikov ellen egyértelmű győzelmet aratott, és Báki Alex 2016-os sikerét követően újra junior Európa-bajnoki címet szerzett Magyarországnak – számol be a sikerről a honlapján a Magyar Ökölvívó Szövetség. Levente az aranyérme mellett négy ezer dollárt vehetett át az AIBA főtitkárától, Kovács Istvántól. A másik két legjobb négy közé jutó magyar versenyző, Gémes Levente (66 kg) és Kovács Nikolett (70 kg) a szoros elődöntőiket ugyan elveszítették, de mindketten bronzéremmel, valamint ezer-ezer dollár pénzdíjjal zárták a grúziai junior Európa-bajnokságot.

Oláh Levente (16) aranyérmes lett a tbiliszi junior Eb-n Forrás: hunboxing.hu
Oláh Levente (16) aranyérmes lett a tbiliszi junior Eb-n Forrás: hunboxing.hu
Oláh idén minden ellenfelét magabiztosan győzte le, szinte minden esetben már az első menetben döntésre vitte a dolgot. A tatabányai tehetségnek a döntőben az orosz Ivan Csindikov jutott ellenfélül, aki minden korábbi riválisnál ütésállóbbnak bizonyult. Az elődöntőbeli ellenfélhez, a török Erogluhoz képest az orosz ökölvívó sokkal nagyobb ellenállásra volt képes. Levente a harmincadik másodpercben elkapta egy nagy ütéssel az oroszt, de Csindikov kibírta a balhorgot, és tudta folytatni. A magyar fiú űzte-hajtotta riválisát, aki mindent egy lapra feltéve csak a harmadik menetben vállalta be a harcot, így a mérkőzés ugyan ezúttal végig ment, de Oláh pontozásos sikeréhez nem férhetett kétség. „Nagyon vártam a döntőt, és fantasztikus érzés, hogy megnyertem az Európa-bajnoki címet. Úgy érzem, mindhárom menetben jobb voltam, és pontosan tudtam mit akarok. Megvan az arany, amiért jöttem” – nyilatkozta a hazai szövetségnek a 16 éves tatabányai, aki Európa csúcsára ért fel parádés teljesítménnyel. „Tudtuk, hogy mire készül az orosz edző, és arra építettük mi is a stratégiánk, hogy kihúzzuk a méregfogát. Levit kértük, hogy ugrassza az oroszt, ne egyből üsse a balhorgait, így ezek az előkészítések meghozták a sikert. Kemény volt az orosz, hogy elbírta ezt a rengeteg nagy ütést, és végig kibírta lábon a döntőt. Levi egy nagyon tudatos ökölvívó, csak annyit kértünk még tőle, hogy azt nyújtsa amit tud, és bíztunk a sikerében a kezdetektől fogva” – foglalta össze a döntő tapasztalatait a juniorválogatott edzője, Füzesy Zoltán. „Oláh Levente megállíthatatlan volt ebben az évben, és ez az Európa-bajnokságon sem változott. Kirobbanó formában bokszolta végig a döntőt, így fölényes győzelmet arattunk orosz ellenfelünkkel szemben. Levi tökéletesen hajtotta végre a taktikai utasításokat, azt csinálta, amelyben a legjobb, és esélyt sem adott ellenfelének. Remek zárása volt ez az Európa-bajnokságnak. Büszkék vagyunk az egész csapatra, és remek érzés volt újra magyar himnuszt hallgatni. Csak gratulálni tudok Leventének” – tette hozzá a válogatott másik trénere, Törteli Ferenc. További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.