UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-07-18 17:12

Kézi: két év után ismét magyar arany Celjében, Európa-bajnok a leány juniorválogatott!

Rajt-cél győzelmet aratott az oroszok elleni döntőben, és százszázalékos mérleggel nyert aranyérmet a junior leány kézilabda-válogatott a Szlovéniában rendezett U19-es Európa-bajnokságon.

Bár a felkészülési időszakban magabiztosan győzte le az oroszokat a junior leányválogatott, a celjei U19-es Eb döntője előtt nem csak kellemes emlékeink voltak róluk. A három évvel ezelőtti U18-as leány világbajnokság döntőjében éppen ők ütötték el a 2000/2001-es generációt az aranyéremtől, igaz, ez pusztán érdekesség, hiszen a főszereplők azóta teljesen kicserélődtek.

Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A kezdés remekül sikerült, és már a hetedik perc elején érkezett az első orosz időkérés, ami nem csoda, hiszen gyorsan három gólos előnyre tett szert a magyar csapat. Azonban a folytatás sem alakult másképpen: mind nyilvánvalóbbá vált, hogy nem nyerheti más az idei Európa-bajnokságot sem, mint a magyar válogatott. Még a büntetőket addig remekül dobó Koronczai Petra időn túl kihagyott hetese sem okozott különösebb aggodalmat, hiszen 17–11 állt az eredményjelzőn. A szünet után pedig még jobban megnyugodhatott a magyar csapat, a stáb és az egyébként nagy számú közönség is. Bukovszky Annáék egy pillanatra sem engedték azt, hogy az oroszok elhiggyék, van még visszaút. Az utolsó néhány percben pedig már mindenki tudta, hogy a két éve ugyanígy győztes, immár kétszeres Európa-bajnok magyar válogatott játszik a pályán, amely végül 31–22-re győzött. Az aranyérem mellett egyéni díjakat is kaptak a magyar csapat tagjai: Kajdon Blanka – úgy, mint a 2019-es U17-es Eb-n – a torna legértékesebb játékosa lett, míg Mérai Maját a legjobb balszélsőnek választották.

Leány U19-es kézilabda Eb, Celje (Szlovénia), döntő Magyarország–Oroszország 31–22 (17–11) Magyarország: Bukovszky A., Németh K., Zsigmond P. (kapusok), Ballai B. 1, Bánhidi B., Faragó L. 1, Farkas J. 7, Ferenczy D. 5, Juhász G. 1, Kajdon B. 5, Koronczai P. 4, Kukely A. 4, Mérai M. 1, Mlinkó Zs., Vámos M. 2, Világos D. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd Kiállítások: 2, ill. 4 perc Hétméteresek: 5/4, ill. 4/2 Az Európa-bajnokság végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG, 2. Oroszország, 3. Franciaország

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.