UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-07-19 17:12

Atlétika: a magyarok felülmúlták a várakozásokat a korosztályos Eb-ken

Az U23-asok között Farkas Petra és Palkovits István arany-, majd az U20-asok mezőnyében Varga Gréta ezüstérmet szerzett az atléták tallinni Európa-bajnokságán.

Az atléták Tallinnban rendezett U20-as Európa-bajnokságának utolsó, vasárnapi napja is bővelkedett az izgalmakban, hat döntőben is szoríthattunk magyar ígéretért. Közülük a legjobb szereplést a VEDAC-os Kövér Fanni mutatta be, aki a gerelyhajítás fináléjában a negyedik helyen végzett az 53.45 méteres dobását követően. Ugyanígy kitett magáért a rúdugró Nagy Marcell is: az MTK Budapest fiatalja 5.22 méteres egyéni csúccsal lett az ötödik.

Az U20-as küldöttség is remekül helytállt Tallinnban Forrás: atletika.hu
Az U20-as küldöttség is remekül helytállt Tallinnban Forrás: atletika.hu
Az U20-as Európa-bajnokság egyetlen magyar érmét a 17 éves Varga Gréta szerezte szombaton. A 3000 méteres akadályfutás döntőjét a korosztály európai ranglistavezető helyéről váró veszprémi SVSE-s reménység az utolsó akadályon teljesen egyszerre ugrott át a rivális Olivia Gürth-tel. A végtelenül izgalmas befutóból aztán a németek 19 esztendős büszkesége jött ki jobban, és szabad szemmel alig látható különbséggel, élete legjobbját futva két századdal (9:59.15) előzte meg a magyar lányt (9:59.17), aki bár elmaradt egyéni rekordjától, hatalmas dicséretet érdemel. „Az U20-asok negyvenegyen álltak rajthoz, közülük tizenkilencen jutottak döntőbe, és még nyolcan elődöntőbe – számolt be Kovács Zoltán, a hazai szövetség utánpótlás-referense a kontinensviadal után. – Varga Gréta szenzációs volt, és összességében a fiatalok teljesítménye, a jó néhány finálés hely jóval felülmúlta a várakozásainkat. Örömteli, hogy a sportági utánpótlásban 2012-2013-ban kezdődött létszámnövekedésnek már minőségi eredményei is megmutatkoznak.”
Farkas Petra és Palkovits István Forrás: atletika.hu
Farkas Petra és Palkovits István Forrás: atletika.hu
Az U20-as Eb-t egy héttel megelőzően az U23-asok kontinensversenyét rendezték ugyancsak az észt fővárosban. Akkor a 22 éves távolugró Farkas Petra és a szintén 3000 akadályon jeleskedő 20 esztendős Palkovits István is korosztályos Európa-bajnok lett. A Budapesti Honvéd már két évvel ezelőtt U23-as Eb-ezüstérmes kiválósága, Farkas Petra egyetlen centivel javította meg a 2019 nyarán elért egyéni csúcsát, és nyert 673 centimétert ugorva, a Kecskeméti ARC-ban edződő Palkovits Istvánnak pedig meg sem kellett szakadnia az Eb-címért, 8:34.05 perces futása utolsó méterein még ünnepeltetni is volt ideje magát. „Mindkét atlétánk, aki a korosztályos ranglistájának vezetőjeként utazott el Észtországba fel tudta dolgozni, hogy ő az esélyes. Ez a tény kiemeli mindkettejük kiváló versenyzői kvalitásait. Palkovits István magabiztos futással uralta a versenyt, Farkas Petra pedig izgalmas csatában tudott felülkerekedni német vetélytársán. A vírushelyzet miatt az idény előtt jóval kevesebb edzőtábort tudtunk megtartani, mint amennyit terveztünk. Ennek ellenére az eredmények azt mutatják, hogy sikerült átvészelnünk ezt az időszakot. Végig megvolt az edzők és a többi szakember között a kapcsolat, segítették egymást. Ősztől reméljük, hogy már a normál kerékvágásban tudunk készülni a következő szezonra” – fogalmazott az atletika.hu-nak a szövetség sportszakmai igazgatója, Kámán Bálint az U23-as viadalt követően, melyen a két érem mellett öt top tízes helyezés született a harmincegy fős magyar versenyzői csapatban. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.