UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-07-19 16:44

Kézi: folytatta az aranykorszakot a junior leányválogatott Celjében

A serdülő- és az ifjúsági után a juniorkorosztályban is Eb-aranyérmes lett a 2002/2003-as korosztály leány kézilabda-válogatottja. Ifj. Kiss Szilárd együttese valamennyi mérkőzését megnyerve végzett az élen a Szlovéniában rendezett kontinenstornán.

A leányutánpótlásban nem telt el úgy év az utóbbi időszakban (a tavalyi járványhelyzet miatti törléseket leszámítva), hogy a magyar korosztályos válogatottak ne értek volna el világraszóló eredményeket. Az U19-es alakulat vasárnapi, celjei Eb-döntője után pedig bátran kijelenthető: 2021 is a mieink sikereitől lesz hangos. A szlovéniai kontinenstornán a magyar csapatot szinte megszorítani sem lehetett. Imponáló mérleggel, a románokat, a cseheket és a norvégokat legyőzve lépett tovább a csoportjából, a középdöntőben a – mint végül kiderült, legerősebb ellenfélnek bizonyuló – franciákat, majd a horvátokat múlta felül. A négy között a két évvel ezelőtti ezüstérmes svédek következtek (33–26), míg a döntőben az oroszoknak sem adtak esélyt a lányok (31–22). Így aztán – kimondani is nagyszerű – ez a korosztály a 2018-as, göteborgi serdülő és a 2019-es szintén celjei ifjúsági Európa-bajnokság után harmadszor, immár a juniorok mezőnyében is aranyérmes lett.

A harmadik Eb-aranyérmét nyerte a mostani juniorgeneráció Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A harmadik Eb-aranyérmét nyerte a mostani juniorgeneráció Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A mindent eldöntő mérkőzés után nem sokkal így nyilatkozott a válogatott szövetségi edzője, ifj. Kiss Szilárd, aki egyetlen mérkőzést sem veszített csapataival az említett három világversenyen. „Nagyon boldogok vagyunk, különösen amiatt, hogy szinte minden meccsünket nagy fölénnyel nyertük meg, kizárólag a franciák elleni találkozó volt szorosabb, de a végjátékban ott is felülkerekedtünk az ellenfelünkön. Rendkívül összetartó csapatunk van, ez is segített a sikeres szereplésben. Nagy előny volt a fináléban, hogy mi már több döntőt is játszottunk, az oroszoknak talán elsőre ez sok, vagy inkább sokk volt. Gratulálok az egész társaságnak!” A leányutánpótlásban elért eredmények tehát kétségkívül káprázatosak, hiszen az elmúlt öt évben nem rendeztek olyan világversenyt, amelyről érem nélkül jött volna haza a magyar válogatott, a legutóbbi három eseményen pedig kivétel nélkül aranyérem született (az idei ifjúsági Eb-t augusztusban rendezik). A legjobban persze mindenki azt szeretné, ha a felnőttválogatott is hasonló sikereket érne el, ebből a szempontból valószínűleg a következő néhány esztendő vízválasztó lesz a sikergeneráció(k) tagjainak. Akik közül többen már Elek Gábor tokiói csapatában is helyet kaptak: a korosztályos eseményeken eredményes játékosok közül ott lesz az olimpián Háfra Noémi, Klujber Katrin, Márton Gréta és az eggyel fiatalabbak mezőnyéből a még csak 20 éves Vámos Petra is. Az utánpótlásban mutatott teljesítményük után sokan úgy gondolták, egy csapásra világverő nagyválogatottunk is lesz, ám az elmúlt időszak eredményei eddig ezt nem igazolták. Igaz, 2008 után ismét ott van az ötkarikás játékokon a női válogatott mások mellett az említett fiataloknak köszönhetően, ez pedig önmagában is megsüvegelendő eredmény. S ki tudja? Még az is lehet, hogy éppen a következő hetekben Japánban láthatjuk Háfráék első nagy dobását a felnőttek között. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.