UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-07-20 10:46

Birkózás: három magyar jutott vigaszágra a budapesti kadet-vb nyitó napján

A Budapesten zajló kadet birkózó-világbajnokság első napján öt magyar versenyzőért szoríthattunk, akik közül hárman maradtak versenyben. Arszunkajev Musza (80 kg), Gellén Milán (110 kg) és Tallián Máté (48 kg) egyaránt a vigaszágra kerültek.

A szabadfogású programmal kezdődött hétfőn a kadet birkózó-világbajnokság a fővárosi Tüskecsarnokban, ahol mind az öt súlycsoportban szoríthattunk magyar versenyzőért. Hárman sikerrel vették az első akadályt: az ezen a versenyen magyar állampolgárság hiányában UWW-színekben induló, ám gyermekkora óta Magyarországon élő Arszunkajev Musza (80 kg) a litván Paulius Lescauskas ellen 11–4-re nyert a selejtezőben, a 65 kilogrammosok között szereplő Tóth József Patrik a tadzsik Ahmad Szajdiszlomzodát győzte le 7–3-ra a nyolcaddöntőben, míg a viadal ugyanezen szakaszában a kadet Európa-bajnoki bronzérmes Gellén Milán (110) gyönyörű akciókkal a francia Levan Lagvilagát 10–2-re múlta felül.

Tóth József Patrik győzelme Fotó: MBSZ
Tóth József Patrik győzelme Fotó: MBSZ
A folytatásban azonban mindhárman kikaptak: a nyolc közé jutásért Arszunkajev izgalmas csatában 14–9-re az indiai Szagar Dzsaglantól, az elődöntőért Tóth tussal az azeri Aghanazar Novruzovtól, Gellén pedig szintén a nyolc között 6–1-re az amerikai James Mullentől. Hármuk közül Arszunkajev és Gellén birkózhat kedden a vigaszágon, legyőzőjük ugyanis bejutott az aranycsatába. Tóth József Patrik búcsúzott, mivel az azeri technikai tussal kikapott a rendkívül összeszedett mozgású amerikai Meyer Shapirótól. A 48 kilogrammosok mezőnyében szőnyegre lépő Tallián Máté technikai tussal (10–0) szenvedett vereséget az indiai Aman Amantól, ám vetélytársa örmény és grúz sportolót legyőzve menetelt a döntőig, így Tallián is a vigaszágon bizonyíthat. Az ötödik magyarnál, Rácz Balázsnál (55) az ukrán Vladiszlav Jackovszkij technikai tussal bizonyult jobbnak; Rácz kiesett, mivel az ukrán a következő körben kikapott a töröktől. Kedd délelőtt folytatódik a szabadfogásúak programja, négy magyar, Baráth Károly (45), Gombos Alex (60), Rein Vilmos (71) és Rosz Roland (92) mutatkozik be. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.