UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-07-28 19:52

Asztalitenisz: helytálltak az ifjúságiak a varasdi utánpótlás Eb-n

Befejeződtek az ifjúsági versenyszámok a Varasdon zajló utánpótlás asztalitenisz Európa-bajnokságon. A magyar válogatott András Csaba révén – a horvát Ivor Bannal az oldalán – fiúpárosban egy bronzéremmel zárta a viadalt. Somosi Miklós (fiú) és Lindner Ádám (leány) szakági szövetségi edzők összességében pozitívan értékelték az eredményeket.

Szombaton véget ért az asztaliteniszezők varasdi utánpótlás Európa-bajnokságának első szakasza. Az esemény első hetében az ifjúságiakon volt a sor, és a magyar fiatalok végül egy bronzérmet szereztek fiúpárosban. András Csaba a horvát Ivor Bannal közösen az elődöntőig menetelt, ott viszont a román Movileanu és Ionescu kettősétől kikapott. A BVSC tehetsége emellett egyéniben a legjobb nyolcig jutott. Az U19-es fiúk szövetségi edzője, Somosi Miklós mindent egybevéve boldogan értékelte András produkcióját.

András Csaba párosban bronzérmesként zárt Varasdon Fotó: Zlatko Lugaric / ETTU
András Csaba párosban bronzérmesként zárt Varasdon Fotó: Zlatko Lugaric / ETTU
„Csabival szinte teljes mértékben elégedett lehetek, egyedül a vegyes páros miatt maradt némi hiányérzet. Az olasz lánnyal (Jamila Laurenti - a szerk.) alkotott kettősüktől többre számítottam, végül a legjobb 16 között búcsúztak, de az erőviszonyok alapján az éremszerzés sem lett volna irreális. Csabi egyéniben a negyeddöntőig jutott, ott végül világranglista első, lengyel Kulczyckitők kapott ki, így nem tehetek szemre hányást neki itt sem. Bannal fiú párosban szerencsére összejött neki az áhított érem. A döntőbe jutástól sem álltak távol, rendkívül közel voltak a román duóhoz. Akkor különösen fájt, hogy kikaptak, de az összképet nézve abszolút pozitív a mérleg" – nyilatkozta Somosi az Utánpótlássportnak. A fiúk szakvezetőjének a sokáig sérüléssel bajlódó Both Olivér és a versenyhiánnyal küzdő Kishegyi Ákos játéka is különösen tetszett. A csapatban a magyarok végül a 13. helyen végeztek, így elkerülték a kiesést a 16 fős elsőosztályúmezőnyben. „A többiek, Both Olivér, Balogh Bence és Kishegyi Ákos is kitett magáért, főleg Ákos teljesítménye jelentett számomra meglepetést, aki az elmúlt másfél évben alig szerepelt versenyeken, ennek fényében viszont most jól teljesített. Csapatban komoly szerepe volt, hogy sikerült kiharcolni a bentmaradást a svájciak ellen. Nagyon kellett, hogy felzárkózzon ő is András Csabi mellé, és a sorsdöntő meccset pedig ő húzta be. Összességében mindenki kihozta magából a maximumot." Az ifi lányok szövetségi, Lindner Ádám hasonlóan elégedetten értékelte a fiatalok teljesítményét. „A csapatban elért ötödik helyet hatalmas teljesítménynek tartom. Nehezen indult a szereplésünk, hiszen kifejezetten erős csoportban kaptunk helyet a németek, a lengyelek és az olaszok mellett. Ellenük három vereséggel kezdtünk, de utána a playoff körben a portugálok ellen szépen összeszedtük magunkat, és megindult a szekér, ezt követően már kizárólag a végső győztes románoktól kaptunk ki, miközben a svédeket és lengyeleket is legyőztük. Előzetesen a kilenc-tizenkettedik helyet tartottam realitásnak, így az ötödik hely mindenképpen várakozáson felüli. Azonban utólag úgy érzem, ez a csapatverseny mindenkiből elég sokat kivett fizikailag és mentálisan, és az egyéni verseny már nem sikerült annyira jól. Az elsőszámú játékosainkon, Fejős Annán és Dari Helgán a fáradtság jeleit véltem felfedezni, így mindketten az első főtáblás meccsükön kiestek sajnos" – fogalmazott a tréner. Az egyéni, illetve a páros küzdelmekben így Laskai Írisz vált a válogatott húzóemberévé. „Írisz remek játékkal két meccset is nyert egyéniben a főtáblán, ezzel ő zárt a legjobban, míg párosban Volentics Annával közösen szépen meneteltek. Ott a negyeddöntőig jutottak, vagyis már karnyújtásnyira voltak az éremtől. Majd a legjobb nyolc között a cseh-horvát egység ellen is kiélezett találkozót vívtak, ám az ottani vereséggel együtt kimondottan kellemes meglepetés a  szereplésük." További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.