UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-07-28 18:31

Motorsport: Zsigovits Norbert első magyarként nyert endurós világkupafutamot

Múlt hét végén Zsigovits Norbert az első magyar versenyzővé vált, aki endurósportban világkupafutamon a dobogó legfelső fokára állhatott. A fiatal kérésünkre felidézte a sikeres versenyhétvégén szerzett élményeit.

A motorsport történetében először fordult elő, hogy magyar versenyző végzett az élen endurós világkupafutamon: Zsigovits Norbert az EnduroGP-világbajnokság svédországi fordulójának pénteki napján volt a leggyorsabb.

Zsigovits Norbert a dobogó tetején Forrás: MOTAM
Zsigovits Norbert a dobogó tetején Forrás: MOTAM
A versenyzőt támogató Motorsport Talent Management beszámolója szerint ez Zsigovits Norbert pályafutásának mindössze harmadik versenyhétvégéje volt ebben a mezőnyben, az olaszországi bemutatkozása alkalmával két 3. helyet szerzett, a múlt hétvégén, Észtországban két 2. helyet ért el, Svédországban pedig már az ő tiszteletére játszották el a magyar Himnuszt. A lebonyolítás ezúttal is rendhagyó volt, Olaszországhoz hasonlóan az Open 4S világkupa versenyzői nem vettek részt a szuperteszten, ráadásul a két versenynap péntekre és szombatra esett. A sorrendet ezúttal is három teszt eredménye határozta meg, minden pályán két-két kört kellett teljesíteni az adott versenynapon. Az Enduro Team Hungary pilótája kalandos versenyzést tudhat maga mögött, ráadásul az első napon úgy kerekedett a mezőny fölé, hogy technikai hiba is hátráltatta; leesett a lánc a motorjáról. „Versenyről versenyre érzem, hogy egyre több a tapasztalatom, ami a motoron ülve is megmutatkozik, emellett lényeges volt, hogy többet tudtam pihenni a korábbiakhoz képest. A pályákat is jobban össze tudtam rakni fejben, szerintem ebben is sikerült fejlődnöm az utóbbi időben – kezdi az értékelést az 1999-es születésű motoros. – Szerencsére a láncom leesését is higgadtan tudtam megoldani, ami még számomra is meglepő volt; a hibát nagyjából fél perc alatt elhárítottam, és még így is meglett a győzelem. Összességében ezen a napon tudtam hozni a legjobb formámat.”
A fiatal remek formában versenyzett Svédországban Forrás: MOTAM
A fiatal remek formában versenyzett Svédországban Forrás: MOTAM
Az első napos győzelem után Zsigovits szombaton is harcban volt a dobogós helyekért, az utolsó crossteszt előtt még volt esélye arra, hogy újabb elsőséget szerezzen, de egy sziklás szakaszon leesett a motorjáról, és kisebb zúzódásokat, valamint égési sérüléseket szenvedett. Folytatta a versenyt, de a jelentős időveszteség miatt ezúttal az 5. helyen ért célba. „A pálya kétharmadánál hibáztam, megcsúszott az első kerekem. Beestem egy nagyobb gödörbe, jött utánam a motor is; ijesztő volt, de szerencsére nem lett nagyobb probléma. Összességében nagyon jónak értékelem a hétvégét, sokat tanultam, a győzelem pedig a hab a tortán. Csak közhelyekkel tudok élni, de nagyon jó érzés volt a pódium tetején állni. Vágytam már rá, és a korábbi dobogók alapján nem is volt annyira meglepő, de én sem gondoltam, hogy ilyen gyorsan be fog következni. Ennyire összeszedett nem voltam az előző versenyeken, rendkívül örülök, hogy most kijött belőlem ez a teljesítmény.” Zsigovits a hétvégi remeklésével feljött az összetett verseny második helyére. Most egy hosszabb pihenő vár a motorosokra, mielőtt október közepén Franciaországban befejeződik a sorozat. További korosztályos híreink MOTORSPORTBAN a sportági aloldalunkon.