UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-07-30 16:11

Úszás: továbbra is jól termel a Tisza-parti aranybánya

A nemrégiben véget ért, római junior úszó Európa-bajnokságon várakozáson felül szerepelt, hét éremmel zárt a magyar válogatott. A hétből ötben részesek voltak a szegedi versenyzők, ráadásul az egyetlen egyéni aranyat is a SZÚE sportolója, Pádár Nikoletta nyerte; a klub vezetőedzőjével, Gellért Gáborral eredtünk a hosszú évek óta tartó sikertörténet nyomába.

Az augusztusra tervezett kazanyi junior úszó-világbajnokság törlése után a júliusi, római Eb lett az év egyetlen igazán fontos eseménye az utánpótláskorú versenyzőknek. A magyar csapattól az idén nem várhattunk olyan ragyogó szereplést, mint a néhány évvel ezelőtti, Milák Kristóf, Késely Ajna fémjelezte időszakban, ám végül így is szépen mutat dicsőséglista. A magyar küldöttség két arany-, két ezüst- és három bronzéremmel tért haza az olasz fővárosból, kihozva a lehetőségeiből a maximumot, vagy talán még annál is többet. A hétből öt medál megszerzésében játszottak kulcsszerepet a Szegedi Úszó Egylet versenyzői. A mindössze 15 esztendős, azaz még serdülőkorú Pádár Nikoletta aranyérmet nyert 200 m gyorson és a 4x200 m-es gyorsváltóval, valamint harmadik lett a 4x100-as leány és mix gyorsváltóval is. Az utolsó éves ifjúsági, vagyis 17 éves Fábián Bettina pedig a 4x200-as siker mellett 400 m gyorson állhatott fel a dobogó második fokára.

Fábián Bettina (balra) és Pádár Nikoletta a római junior Eb-n vitte tovább a szegedi sikertörténetet
Fábián Bettina (balra) és Pádár Nikoletta a római junior Eb-n vitte tovább a szegedi sikertörténetet
Ezek után cseppet sem meglepő, hogy a Tisza-parti klub vezetőedzője – egyben a nyílt vízi válogatott szövetség kapitánya –, Gellért Gábor szuperlatívuszokban beszél, amikor tanítványai római produkciójáról kérdezzük. „Nem lehet hiányérzetem. Még túl is teljesítették a lányok azt, amit elterveztünk, mert aranyéremre csak a 4x200-as gyorsváltóban számítottam. Nikolettától kétszáz gyorson, úgymond, csak érmet vártam, aztán arany lett belőle, Bettinának pedig csak a harmadik nevezési ideje volt négyszázon, ehhez képest felkúszott a második helyre. Magasra tették a lányok a lécet a mostani junior Európa-bajnoki szerepléssel, lesz min dolgozni, mert ezek után nyilvánvalóan az elvárások is nagyobbak lesznek velük szemben.” Ennek alátámasztásául hozzáteszi: Sós Csaba szövetségi kapitány már jelezte, hogy jövőre mindkét lány bekerül a felnőttválogatott keretébe, vagyis számol velük a 2022-es világ- és Európa-bajnokságon is. „Biztosan a felnőttversenyek élveznek majd prioritást, főleg a 4x200-as váltó. Jó lenne a lányok megismételnék a sikeres felnőtt Európa-bajnoki szereplést, vagy akár túl is szárnyalnák azt. Ennek fogjuk alárendelni a korosztályos versenyeket, és mivel a naptárban elég sűrűn követik egymást az események, a junior-világbajnokságot gyaníthatóan nem tudjuk majd bevállalni Nikolettával.” Impozáns mérleggel büszkélkedhet az elmúlt évtizedben a szegedi klub a junior Európa-bajnokságokon: (érdemes megkapaszkodni): a csongrádiak harminchat érmet gyűjtöttek a korosztályos kontinensversenyeken! „Olasz Anna 2011-es junior Európa-bajnoki bronzérmével kezdődött ez a sikertörténet. A harminchat dobogós helyezést egyébként tizennégy versenyző érte el. A legfontosabb a jól felépített egyesületi modell, amelyet még a Kiss László és Turi György vezette Kőbánya SC-től mentettük át Szegedre. Fontos adalék, hogy az edzői stábból öt szakember is több mint húsz éve nálunk dolgozik, tehát biztos alapokon nyugszik az utánpótlás-nevelés. Nem utolsósorban pedig Olasz Anna személyében nagyszerű sportoló áll példaképként a fiatalabbak előtt. Azt tapasztalom, hogy az általa mutatott hozzáállás gyakran át is lendíti őket a nehézségeken.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.