UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-07-31 18:50

Kosárlabda: szoros meccsen kikapott az U18-as leányválogatott Litvánia ellen Csehországban

A csehországi Klatovyban zajló U18-as leány Challenger-torna negyedik játéknapján a magyar kosárlabda-válogatott nagy csatában, 75-71-re alulmaradt a litvánokkal szemben.

Az U18-as leány magyar válogatott szombaton a negyedik mérkőzését játszotta a csehországi Klatovy-ban zajló FIBA European Youth Challenger tornán. 1-2-es mérleggel álló nemzeti csapatunk ellenfele a 2-1-gyel rendelkező Litvánia volt, amely az íreket és a törököket verte, a szerbektől viszont hat ponttal kikapott – írja honlapján az MKOSZ. A szövetség tudósítása szerint az első negyedben jól kezdtek a magyar lányok – Németh Lili az első nyolc pontból hetet szerzett, az ő vezetésével volt a mieinknél az előny (5-8). A litvánok Juste Jocyte két hármasával tartották magukat, és egy 8-0-s rohammal átvették a vezetést is (13-8). Katona Boglárka kosaraival próbálta tartani magát a válogatott, de Jocyte harmadik hármasát követően nyolc pontra nőtt a differencia (20-12). Dúl Terka kettő plusz egyes akcióval jelentkezett, a negyedet pedig Horváth Gréta hármasa zárta, így négy pont volt a litvánok előnye (22-18).

Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball
A második felvonás elején Horváth és Dúl összjátékainak köszönhetően tartotta magát a magyar együttes, Gelei Karola triplájával pedig két pontra jöttek fel Völgyi Péter játékosai a 13. perc elején (27-25). Jocyte lépett megint az ellenfélnél, de Laczkó Sára két duplája az egyenlítést jelentette a játékrész felénél - sőt, Gelei a 16. percben a vezetést is megszerezte a mieinknek (29-31). Jocyte egy hármassal azonnal felelt, majd négy büntetővel megint meglépett a rivális alakulat (36-31). Katona és Gelei voltak ezután eredményesek, de a litvánok egy-egy hármas mellett sok büntetőt is dobhattak ebben a szakaszban, és a legtöbbet el is süllyesztették, így a félidőben hét pont volt az előnyük (42-35). A fordulást követően Renczes Rebeka kosarára is jött a litván hármas, Kuncz Petra és Katona révén azonban továbbra is tapadtak a litván együttesre (45-41). Az első félidőben inkább büntetőkből eredményes Gerda Raulusaityte, majd Márkusz Lilla dobott pontosan a vonalról. Nagyon kevés kosár esett ebben a szakaszban, a 28. percre még mindig 47-43-mal fordultak a felek. Öt gyors litván pont következett, időt is kért Völgyi Péter. Dúl és Katona öt pontjával visszaállt a szokásos különbség a két együttes között, majd Jocyte két büntetője zárta a negyedet (54-48). Az utolsó 10 perc elején Kuncz duplájával, majd büntetőkkel sikerült három pontra zárkózni (56-53). Raulusaityte reagált, de a mieink újabb három büntetőt váltottak pontokra, Katona hármasa pedig magyar vezetést jelentette a 34. perc végén (58-59), természetesen jött is a litván időkérés. Kosárra kosár volt a válasz ezt követően, de Horváth egypontosával még a 38. perc elején is vezettünk (65-66). Rusné Augustinaité dobott triplát, Kuncz büntetőkkel egyenlített, Jocyté 2+1-e után viszont megint a magyar szövetségi edzőnek kellett magához hívnia övéit a 39. perc elején (71-68). Ellenfelünk ezt követően betalált, majd büntetőkből is pontokat tett a táblára, nekünk viszont ez már csak a legvégén, Márkusz révén sikerült, így 75-71-re győzött Litvánia. A leányválogatott vasárnap 11:30-kor zárja a tornát az írek ellen.

Litvánia–Magyarország 75-71 (22-18, 20-17, 12-13, 21-23) Magyarország: Renczes 2, Gelei 7/3, Katona 15/6, Kuncz 9, Németh 7/3. csere: Laczkó 9, Márkusz 7/3, Dúl 7, Horváth 8/3, Turi. Szövetségi edző: Völgyi Péter

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.