UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-08-03 16:32

Birkózás: nem csak látogatóba utazott – Szőke Alex az ötödik helyen zárt Tokióban

A 21 éves birkózó, Szőke Alex technikai tussal alulmaradt a bronzmérkőzésen a lengyel Tadeusz Michalik ellen Tokióban, azonban ezzel együtt is szép eredménnyel zárta élete első olimpiáját, hiszen az ötödik helyen végzett a 97 kilós kötöttfogásúak súlycsoportjában.

A junior Európa-bajnok, valamint kadétvilág- és Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, Szőke Alex kiváló formát mutatva jutott el a bronzmérkőzésig a 97 kilósok között Japánban. Ugyanis hétfőn az első körben a cseh Artur Omarovot legyőzésével kezdett, majd ezt követően a legjobb nyolc között is helyállt, ott a súlycsoport kétségkívül legjobbja, az orosz Musza Jevlojev jutott ellenfélül. Az ESMTK 21 éves sportolója ezen a meccsen is jól küzdött, ám 6-2-re végül vereséget szenvedett – a későbbiekben az aranyérmet is bezsebelő – orosz klasszistól. Jevlojev remeklése ugyanakkor további küzdelmeket ígért Alexnek a vigaszágon.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Így kedden következhetett georgiai Giorgij Melia elleni csata a bronzmérkőzés kiharcolásáért. A kemény ütközetben a magyar versenyző tíz másodperccel a vége előtt bemutatott szenzációs dobásával fordított, és nyert 5-1-re. A dobogóért a lengyel Tadeusz Michalik várt rá. A találkozó első másfél perce nem tartogatott különösebb izgalmakat, pontot érő akció nélkül zajlott a küzdelem, majd Szőkét parterhelyzetbe küldte a mérkőzésvezető, miután a lengyelt vélte aktívabbnak (0-1). Azonban ebben a pozícióban Alex szerencsétlen helyzetbe találta magát, ugyanis Michaliknak sikerült riválisa karját leszorítania a teste mellé, és ennek köszönhetően háromszor is megpörgette a magyart (0-7). Ezt követően állva folytatták volna, viszont a zsűri Alex lenti védekezését szabálytalannak vélte (0-9), ami azonnali befejezést és technikai tusos győzelmet ért a lengyelnek. A kötöttfogású válogatott vezetőedzője, Sike András ugyan még kikérte a challenge-et, de hiába, helyben hagyták az eredeti döntést, így Szőke lemaradt az éremről. Szőke – még néhány nappal a tokiói viadal előtt – így nyilatkozott a szövetség honlapján a várakozásairól. „Nem csak látogatóba utazom! Ha ugyanolyan jól tudok birkózni, mint májusban, a szófiai olimpiai kvalifikációs versenyen, akkor bármi megtörténhet. Kijelenthetem, hogy éremért megyek, persze akkor sem lennék elkeseredve, ha huszonegy évesen az ötödik helyen zárnék.” Alex bár kikapott az utolsó meccsén, de teljesítette a célját, hiszen az első olimpiáján pontszerző helyen végzett, amely a felnőttkarrierjének az eddigi legjobb eredménye.

A szövetségi kapitány, Módos Péter a verseny után pozitívan értékelte Alex tokiói teljesítményét az MBSZ-nek.

„Semmiképpen nem lehet elégedetlen magával, hiszen huszonegy évesen helyosztón birkózhatott, márpedig nagyon ritka az, amikor valaki élete első olimpiáján ilyen sokáig jut. Sajnos a keze beragadt a bronzmeccsen, van ilyen, ötödik helyezettként egyáltalán nem kell szégyenkeznie, még akkor sem, ha most szomorú amiatt, mert alapvetően nyerhető lett volna a meccs.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.