UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-08-05 18:06

Cselgáncs: Özbas Szofi sikerélménnyel tért haza a tokiói olimpiáról

Egy héttel ezelőtt a MOL Alapítvány által is támogatott 19 éves Özbas Szofi a nyolcaddöntőben búcsúzott a tokiói olimpia cselgáncsversenyétől a 63 kilósok között. A Békés Megyei Kano Judo SE fiatal sportolója ennek ennek ellenére is pozitív élményekkel és hasznos tapasztalatokkal jött haza Japánból.

Az utánpótlás-kategóriákban gyakorlatilag mindent megnyerő dzsúdós, Özbas Szofi szereplését július 27-én, kedden figyelhettük a Tokióban zajló ötkarikás játékokon. A 19 éves versenyző végül a második mérkőzésén, a legjobb 16 között esett ki. A fiatalt arról kérdeztük, hogyan élte meg az olimpia forgatagát.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
„Bár már egy hét eltelt a versenyem óta, de még mindig az események hatása alatt vagyok, próbálom feldolgozni az egész tokiói élményt – kezdi Özbas az Utánpótlássportnak. – Úgy vettem észre, hogy az olimpia súlya minden versenyzőre nagyon komolyan hat, ez már tényleg más szint, a csúcsok csúcsa. De közben ennek a jelentőségét abszolút ki kell zárni, különben az ember nem tud jól teljesíteni. Annyi impulzus ér az olimpiai faluban is, meg a teljes ottlét alatt, hogy ezt ilyen fiatalon, újoncként nehéz felfogni is, pláne ezt fejben a helyére tenni, hogy ne vigye el a fókuszt a fő cél elől.” A magyar lány az első körben a világbajnoki bronzérmes, német Martyna Trajdost búcsúztatta aranypontos csatában. Majd a második fordulóban – a későbbi tokiói bronzérmes – olasz Maria Centracchio következett, aki túl nagy falatnak bizonyult, és iponnal legyőzte őt. „Ebből a szempontból én még a tapasztalatszerzés útján járok ebből, hiszen az első olimpiámon szerepeltem, ám annak örülök, hogy legalább egy győzelem összejött a német lány ellen, így sikerélménnyel térhettem haza. Nyilván kicsit csalódott voltam, hogy utána a nyolcaddöntőben kikaptam az olasztól, de összességében hálásnak érzem magam, hogy megrendezték az olimpiát, ott lehettem és nyertem meccset, ennek fényében semmiképpen sem lehetek szomorú.” A közelmúltbeli felnőtt vb-n a hetedikként záró Özbasnak a mostani tapasztalat újult erőt és lendületet ad a további fejlődéshez, és a Párizsig vezető úthoz.
Özbas Szoif (fehérben) nem bírt az olasszal Tokióban Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Özbas Szoif (fehérben) nem bírt az olasszal Tokióban Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
„Az első, győztes meccsen mindent kiadtam magamból, jól ment a dzsúdó, működött a taktika is. A másodikon viszont rendkívül kellemetlen stílusú olasszal találkoztam, ami nem feküdt nekem, emellett jól kihasználta minden rutinját is. Sokszor indított olyan támadásokat, amellyel csak azt akarta elhitetni, hogy ő az aktívabb. Ez bevált neki, mert két intést is összeszedtem, majd a végén el is dobott, de a vereség után sem kerültem a padlóra, sokkal inkább erőt és motivációt adott ez az olimpia, hogy lehet még hova fejlődnöm, illetve újabb célokat lehet kitűzni.” Az olimpia után most a pihenésé a fő szerep, ám Szofi az év második felére is komoly célokat fogalmazott meg. „Még soha nem vettem részt ilyen kemény felkészülésben, ami ennyire összetett és koncentrált munkát igényelt volna mind fizikálisan, mind mentálisan. Jó formában vágtam neki Tokiónak, nem hátráltattak nagyobb sérülések, de most érzem azért, hogy rám fér a pihenés. Most kapok néhány hét pihenőt, ám augusztus végén vagy legkésőbb szeptember elejétől újra edzem – meséli a tehetség a terveit a következő időszakra. – Idén még mindenképpen szeretnék pár versenyen odaállni, utolsó éves juniorként indulhatnék még a szeptember eleji luxemburgi Eb-n, a gond csak az, hogy addig nincs már sok idő, a kihagyás után pedig szűkös lenne már a felkészülés oda, szóval az ottani indulásom még kérdéses. Azonban az októberi, olaszországi junior vébén, illetve a szeptember végi zágrábi felnőtt Grand Prixen mindenképpen rajthoz akarok állni.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.