UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-08-14 14:06

Vívás: Nagy Emma Dorottya a nemzetközi porondon is letenné névjegyét

A Mol Alapítvány által is támogatott 15 éves párbajtőröző, Nagy Emma Dorottya felkészülten és ambiciózusan lép a kadétok korosztályába.

A 2020-as esztendőben országos bajnoki címmel köszönt el az újonc korosztálytól, a legutóbbi évadban pedig csupán egyszer fordult elő, hogy a serdülők Olimpici-viadalain ne álljon a dobogó valamelyik fokára. A Diósgyőri Vívó Egyesület 15 éves párbajtőrözője, Nagy Emma Dorottya június végén újabb bajnoki érmet szerzett, ezúttal bronzot az aktuális korosztályában. Patócs Béla tanítványa már a kadétok közötti helytállásra készül, és az előjeleket figyelembe véve minden esélye megvan arra, hogy tovább folytassa a remeklését.

Nagy Emma Dorottya bizakodva várja a kadétkorosztály kihívásait Forrás: MiNap Online/Youtube
Nagy Emma Dorottya bizakodva várja a kadétkorosztály kihívásait Forrás: MiNap Online/Youtube
„Nagyon örültem az újoncok közötti bajnoki címnek, sokat jelentett számomra – mondja a reménység. – A legutóbbi évad serdülőként nem sikerült olyan jól, viszont az ob-n szerzett bronzéremre, és arra, hogy már a kadétok között is kétszer a nyolcban végeztem büszke vagyok. A sikerhez kellő eltökéltségre és rengeteg gyakorlásra van szükség. Mindenkinek más-más tulajdonsága vezethet az eredményességhez. Az én testfelépítésem átlagos, így ebből nem tudok előnyt kovácsolni, viszont az erényeim közé sorolható, hogy többnyire gyorsan felmérek egy-egy helyzetet, és hamar kitalálom benne a megfelelő megoldást. A kadétok között az a célom, hogy bekerüljek a válogatottba, ezzel kivívjam a részvételi jogot a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon, majd ott minél jobban szerepeljek. Előtte a legfontosabb az alapozás. Igyekszem megszerezni a kellő erőnlétet, aztán augusztus huszadikától újra elkezdünk vívni. Ekkor felfrissítjük a technikákat, belerázódunk az edzésekbe, és bizakodunk a hasonlóan sikeres folytatásban.” Emma hosszabb távú céljai között a felnőtt-válogatottság, és az ötkarikás játékokra való kvalifikáció szerepel. Nem akar sietni, így elsősorban nem a 2024-es párizsi, hanem a 2028-as Los Angeles-i olimpián képzeli el magát. A sokra hivatott fiatal természetesen a tokiói történéseket is figyelemmel követte.
Nagy Emma Dorottya úgy érzi, jó kezekben van Patócs Bélánál Forrás: MiNap Online/Youtube
Nagy Emma Dorottya úgy érzi, jó kezekben van Patócs Bélánál Forrás: MiNap Online/Youtube
„Alig bírtam ülni a tévé előtt, amikor ment az asszó – a döntők különösen izgalmasak voltak. Nagyon inspiráló, hogy ha valaki keményen dolgozik, akkor ilyen helyre juthat el. Egy olimpia alatt sokat lehet tanulni a legjobbaktól. Persze, amit néha ellesünk, azt elméletben könnyű végiggondolni, gyakorlatban viszont már nehezebb megcsinálni a páston. Nekem a guggolás volt az, amit a tévében láttam először. Kíváncsi voltam, hogyan működhetne nálam, és mára reflexszerű védekezésemmé vált, ha az ellenfél gyorsan támad. Az esetek nagyjából hetven-nyolcvan százalékában be is jön. Mondjuk, amikor Béla bácsi először meglátta, kissé meglepődött, és nem feltétlenül volt elragadtatva az újítástól” – ecseteli nevetve Emma, akinek egyetlen dolog állandó a versenyeiben: nem indul el a szerencsetalizmánja nélkül. „Egyik születésnapomra kaptam egy gyűrűt anyukámtól, amelyet viselve megnyertem a következő versenyt. Azóta ez a kabalám, és már legalább négy éve nem vettem le.” A különleges ékszer mellett a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni az ambiciózus párbajtőröző pályafutását. A szervezet támogatását az idén új, teljes felszerelés beszerzésére fordíthatta a növendék. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.