UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-08-17 20:18

Atlétika: 17 magyarral kezdődik a kenyai U20-as világbajnokság

A keddi nyitóünnepség után szerdán rajtoló kenyai U20-as atlétikai világbajnokságon tizenhét magyar versenyző vesz részt.

Hivatalosan kedden kezdődik meg az U20-as atléták kenyai világbajnoksága, hiszen az afrikai ország fővárosában, Nairobiban ekkor rendezik a megnyitóünnepséget, az első versenyekre azonban csak szerda délelőtt kerül sor. A világeseményre – melyen 119 ország megközelítőleg 1000 fiatal sportolója vesz részt – a magyar csapat 17 ígéretes versenyzővel érkezett.

18 magyarral kezdődik a kenyai U20-as világbajnokság Forrás: atletika.hu
18 magyarral kezdődik a kenyai U20-as világbajnokság Forrás: atletika.hu
A világranglisták most nem minden esetben adnak biztos alapot az esélylatolgatáshoz, hiszen az eseménytől olyan válogatottak maradnak távol a járványhelyzet miatt, mint az amerikai, a kínai, a japán, a német vagy a brit. Ezzel együtt reménykedhetünk remek helytállásokban. Például a veszprémi SVSE 3000 méteres akadályfutója, Varga Gréta nemrégiben egy hajszállal maradt le az U20-as Eb-aranyról, és a világranglista ötödik helyéről várja a vébét. Mellette a top 20-ban büszkélkedik helyezéssel a magasugró Hodossy-Takács Sámuel, a rúdugró Nagy Marcell és Garamvölgyi Petra, valamint a súlylökő Horváth Márk. Rajtuk kívül ott lesz a fiúmezőnyben 100 méteren Illovszky Dominik, 110 gáton Almási Olivér és Nagy Richárd, 400 gáton Bánóczy Árpád, diszkoszvetésben Strigencz Zalán és kalapácsvetésben Katavics Balázs. A magyar leány vébékoszorú egyetlen sprintere 100 gáton Tóth Anna, Urbán Zita pedig az egyetlen versenyzőnk, aki két számban is megméreti magát: 800 és 1500 méteren. Továbbá K. Szabó Gabriella 800 méteren, Spiller Tiziana és Zahorán Petra 10 km-s gyaloglásban, míg Szűcs Szabina hétpróbában lesz érdekelt.
Bánóczy Árpád a helyszínnel ismerkedik Forrás: worldathletics.org
Bánóczy Árpád a helyszínnel ismerkedik Forrás: worldathletics.org
„Az edzőkkel kommunikálva a fiatalok formája nem romlott, de van egy tényező, amivel sokan most találkoznak majd először – mondta Kovács Zoltán utánpótlás-referens a szövetségi portálnak. – Nairobi 1800 méter magasan van, így magaslaton lesz ez a világbajnokság megrendezve, ami az európai viszonyokhoz szokva egyáltalán nem hétköznapi a számukra. Az eredményességük is azon múlik, hogyan tudja a szervezetük lereagálni ezeket a körülményeket. Az előzetes nevezési lista alapján reálisan egy érem és hét-nyolc döntős helyezés az elvárható a magyar csapattól. Zahorán Petra kivételével mindannyian részt tudtak venni a tallinni U20-as Eb-n. Ezzel az idei évben már egy értékes nemzetközi tapasztalattal gyarapodhattak.” A legutóbbi, 2018-as tamperei Eb-n nem szerzett érmet a magyar küldöttség, az utolsó érem viszont arany – ezt a kalapácsvető Halász Bence érdemelte ki 2016-ban a lengyelországi Bydgoszcz városában. Két évvel korábban megint két kalapácsvető, Gyurátz Réka és Pásztor Balázs lett a második Eugene-ben, míg 2012-ben Pásztor ezüstje mellett a hétpróbázó Krizsán Xénia is felállhatott a dobogó második fokára Barcelonában. A hasonló szereplés most több mint bravúr lenne a fiataljainktól, de minden a pályán dől el az adott pillanatban. A világbajnokság szerdán a 4x400 méteres vegyes váltók előfutamaival rajtol, az első magyar bemutatkozó Szűcs Szabina lesz a hétpróba 100 méteres gátfutószámában. Érdekesség, hogy a nevezettek között 13 olyan kitűnőség található, aki a tokiói olimpián is letette a névjegyét. Például ott lesz Nairobiban a 18 éves namíbiai szupertehetség, Christine Mboma is, aki Japánban 21.81 másodperces U20-as világcsúccsal szerzett ezüstérmet 200 méteren.

AZ U20-AS VB-N RÉSZTVEVŐ MAGYAR VERSENYZŐK Fiúk. Illovszky Dominik-100m, Almási Olivér-110m gát, Nagy Richárd-110m gát, Bánóczy Árpád-400m gát, Hodossy-Takács Sámuel-magasugrás, Nagy Marcell-rúdugrás, Horváth Márk-súlylökés, Strigencz Zalán-diszkoszvetés, Katavics Balázs-kalapácsvetés Lányok. Urbán Zita-800m/1500m, K. Szabó Gabriella-800m, Tóth Anna-100m gát, Varga Gréta-3000m akadály, Spiller Tiziana-10000m gyaloglás, Zahorán Petra-10000m gyaloglás, Garamvölgyi Petra-rúdugrás, Szűcs Szabina-hétpróba

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.