UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-08-18 18:35

Atlétika: a rúdugró Garamvölgyi Petra ötödik az U20-as vb-n

Az U20-as atléták kenyai világbajnokságának első versenynapján a rúdugró Garamvölgyi Petra az ötödik helyen végzett, a hétpróbázó Szűcs Szabina a negyedik pozícióból várja a folytatást, a súlylökő Horváth Márk döntőbe dobta magát, 100 méteren Illovszky Dominik az elődöntőig jutott, míg a kalapácsvető Katavics Balázs az 19. helyen zárt.

Szerdán megkezdődött az U20-as atléták világbajnoksága Kenya fővárosában, Nairobiban. A nyitó napon a tizenhét magyar fiatalból ötnek szurkolhattunk.

A rúdugró Garamvölgyi Petra ötödik lett az U20-as vb-n Forrás: IAAF
A rúdugró Garamvölgyi Petra ötödik lett az U20-as vb-n Forrás: IAAF
Az atletika.hu beszámolója szerint, mivel a leány rúdugrásban csupán kilenc induló vett részt, mindenki automatikus döntősnek mondhatta magát. A mezőnyben ott volt Garamvölgyi Petra is, aki sokkal jobban indított, mint az egy hónappal ezelőtti U20-as Európa-bajnokságon. A magyar versenyző 3.80 méteren szállt be a versenybe és ezután a 3.95 métert elsőre, a 4.05 métert másodikra ugrotta át, amivel már biztosan a legjobb ötben zárt. A PVSK fiatalja 4.15 méteren az éremért ugorhatott, miután előtte két riválisa is kiesett, de ő sem járt sikerrel ezen a magasságon. Garamvölgyi végül az 5. pozícióban zárt, amivel megszerezte a magyar csapat első pontszerző helyét a korosztályos világbajnokságon. Szűcs Szabina is túl van a hétpróba első napján. A kecskemétiek kiválósága délelőtt 100 gáton 14.61-et futott, magasugrásban pedig 1.72 métert ért el. A súlylökést az 5. helyről várhatta, ahol a második sorozatban 11.45 métert dobott, amivel feljött a 4. pozícióba – ekkor 40 ponttal volt lemaradva a dobogóról. 200 méteren Szűcs remekül tartotta magát, és végül csak három egyéni csúcsot futó riválisa ért 25.33-as idejénél hamarabb célba. Négy számot követően a finn Saga Vanninen több mint 200 ponttal vezet az őt követő Sophie Kreiner és Pippi Lotta Enok előtt, akiket a 4. helyen a magyar többpróbázó követ, 108 pontos hátrányban. A délelőtt folyamán Illovszky Dominik magabiztos futással abszolválta a 100 méter előfutamát. A BHSE sprintere futamában második lett, így automatikus elődöntősnek mondhatta magát. A délután folyamán ugyanúgy 10.51-et futott, mint az első körben, amivel összesítésben a 14. helyen zárt, a fináléba nem jutott tovább. Horváth Márkot a súlylökés selejtezőjében láthattuk, amelyben a győri atléta a 10. lett, ezzel bebiztosította a helyét a csütörtöki fináléban. A fiatal dobó 18.02 méterre lökte a hat kilogrammos szert. A kalapácsvetésben 19. helyen záró Katavics Balázsnak sajnos nem jött össze a döntőbe jutás. A Szombathelyi Dobó SE ígérete 64.06 métert dobott a hat kilogrammos szerrel. Az U20-as világbajnokság csütörtöki napján Szűcs Szabina befejezi a versenyt hétpróbában, Nagy Marcell a rúdugrás, Horváth Márk a súlylökés döntőjében lesz érdekelt, 800 méteren K. Szabó Gabriella és Urbán Zita, valamint 400 gáton Bánóczy Árpád számára pedig a továbbjutás lesz a tét. Szintén csütörtökön mutatkozott volna be Hodossy-Takács Sámuel, azonban a szervezők az előzetes tervekkel ellentétben mégsem rendeznek selejtezőt magasugrásban, így a debreceni atléta helye is biztos a fináléban. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.