UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2021-08-18 21:01

Műkorcsolya: a tesztversennyel elstartolt az új szezon a fiatalok számára

Múlt hét végén a Gyakorló Jégcsarnokban rendezték meg a 2021-2022-es évad első eseményét a műkorcsolyázók és a jégtáncosok számára, amelyen több fiatal versenyző is remekül teljesített. A tesztversenyről a MOKSZ műkorcsolya ágazati sportigazgatójával, Dr. Vardanjan Gurgennel beszélgettünk.

Immár negyedik éve a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség által szervezett tesztverseny nyitja az aktuális szezont a műkorcsolyázók és a jégtáncosok számára. A szeniorok mellett a junior korosztály képviselői is jégre léptek augusztus 14-15. között a Gyakorló Jégcsarnokban, akiknek a „nagyokhoz” hasonlóan – akik a szeptemberi olimpiai pótkvalifikációs versenyen való indulásra hajtottak – szintén nem volt tét nélküli a megméretés, hiszen az eredményektől függött, kik képviselhetik Magyarországot az e hét csütörtökön kezdődő korosztályos világkupa-sorozat állomásain.

A 13 éves Papp Vivien remekül mutatkozott be a juniorok között Forrás: MOKSZ
A 13 éves Papp Vivien remekül mutatkozott be a juniorok között Forrás: MOKSZ
A felmérő első napján a junior műkorcsolyázók között két, kimondottan erős program szerzett vezetést: a lányok mezőnyében a tesztverseny legfiatalabb indulója, a 13 éves Papp Vivien (Hoffmann Korcsolya Akadémia) hibátlan programmal mutatkozott be a korosztályban, míg a fiúknál Berei Mózes József (Sebestyén Korcsolya SE) szerzett remek teljesítménnyel 67 pontot, ezzel egyéni legjobbját megjavítva. A junior jégtáncosok között az első napon meglepetésre az újonc Leveles Réka és Leveles Balázs (HKA) alkotta duó állt az élre a regnáló bajnok Kedves Katica és Saronov Fjodor (HKA) páros előtt. A második napon a junior lányok között Papp Vivien folytatta a remeklést, közel tökéletes kűrrel könnyedén megőrizte az első helyét, sőt, pontszámával a szenior versenyzőket is fölülmúlta. A junior fiúknál viszont ugyanezt nem tudta megtenni Berei Mózes József; a szintén SKSE-s Vlaszenko Alekszandr 110 pontos kűrjével bő négy egységgel előzte meg csapattársát. A junior jégtáncosok mezőnyében szintén fordult a kocka, és bár a korábban említett párosok közül egyik sem futott hibátlan programot, végül a rutinosabb Kedves Katica és Saronov Fjodor duó tudott az élen végezni. „Az utolsó másfél év a mi sportágunk számára is nehéz volt, a szövetség maximális erővel dolgozott azon, hogy az utánpótlás számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsa a felkészüléshez – mondja a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség műkorcsolya ágazati sportigazgatója, Dr. Vardanjan Gurgen. – Ez az augusztusi megméretés egy picit korai, hiszen az edzést csak július elején tudták a sportolók elkezdeni a jégpályák elérhetősége miatt, ez is közrejátszott, hogy felemásra sikerült a verseny a teljesítmények szempontjából. A második nap a kűrrel gyengébb volt mint az első, de a bírói gárdával együttműködve sok hasznos visszajelzést kaptak a sportolók. A juniorok között Papp Vivien nagyon ügyes volt, jól szerepelt, sokat javult a tavalyi produkciójához képest; veszíteni való nélkül ment neki a versenynek, és megmutatta, mit tud, aminek örülök. A győzelmének köszönhetően így két junior Grand Prix-n is képviselheti majd Magyarországot. A fiúknál mindkét korcsolyázó sokat fejlődött, jó triplákat ugrottak, ők is bizonyíthatnak majd a nemzetközi mezőnyben. Ugyanez a helyzet a jégtáncosok között a Kedves, Saronov kettőssel és a Leveles testvérekkel. Bőven van még fejlődési lehetőség a fiatalokban, remélem, hogy tudnak majd bizonyítani.”

A tesztverseny eredményei: Junior lányok: 1. Papp Vivien (HKA) 158.59 2. Krizsanovszki Lili (SKSE) 121.40 3. Zsirnov Dária (PSE) 116.72 4. Zsembery Katinka (SKSE) 116.54 5. Szabó Cintia (JKOR) 100.93 6. Talabér Zita (MAC) 7. Lőrincz Hanna (MAC) 66.81 Junior fiúk: 1. Vlaszenko Alekszandr (SKSE) 169.84 2. Berei Mózes József (SKSE) 165.02 Hortobágyi Dominik (MAC) sérülés miatt visszalépett Junior jégtánc: 1. Kedves Katica–Saronov Fjodor (HKA) 115.90 2. Leveles Réka–Leveles Balázs (HKA) 112.67 3. Csikós Petra–Csikós Patrik (SOI) 83.40 4. Tóth Lili–Lendvai Bence (HKA) 63.19 A junior Grand Prix állomásai: 1. Courchevel (Franciaország): Szigeti Bernadett 2. Courchevel: Krizsanovszki Lili, Leveles Réka–Leveles Balázs 3. Kassa (Szlovákia): Papp Vivien, Vlaszenko Alekszandr 4. Krasznojarszk (Oroszország): Kedves Katica–Saronov Fjodor 5. Ljubljana (Szlovénia): Papp Vivien, Leveles Réka–Leveles Balázs 6. Gdansk (Lengyelország): - 7. Linz (Ausztria): Schermann Regina, Berei Mózes József, Kedves Katica–Saronov Fjodor

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.