UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-08-19 20:37

Országúti kerékpár: pénteken rajtol az ifjúsági világkupa Nyíregyházán

Az ifjúsági korú országúti kerékpárosok világkupa-sorozata pénteken Nyíregyházán veszi kezdetét.

Az előzetes nevezések alapján húsz csapat – 17 válogatott, 2 klubcsapat és 1 regionális sor – 120 versenyzője áll rajthoz augusztus 20. és 22. között a 2021-es ifjúsági kerékpáros világkupa-sorozat magyarországi nyitányán – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Pénteken rajtol az ifjúsági világkupa Nyíregyházán Forrás: bringasport.hu
Pénteken rajtol az ifjúsági világkupa Nyíregyházán Forrás: bringasport.hu
A 2020-as szezonban hatalmas sportdiplomáciai sikerként először látogattak Magyarországra a korosztály legjobbjai, melynek kapcsán hazánk közel száz év után adhatott otthont ismét egy világversenynek a sportág történetében – ráadásul példaértékű volt, hogy a koronavírus-helyzet viszontagságai ellenére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viadal volt az egyetlen ifjúsági világkupafutam, amely megrendezésre került, ezt pedig a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vezetősége is pozitívan fogadta. Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: a Nemzetközi Szövetség nem könnyen adja oda ennek a megméretésnek a rendezési jogát, a mostani döntésükben pedig szerepet játszhatott, hogy a szervezők a tavalyi Visegrad 4 Juniors megrendezésével már bizonyították azt a felkészültséget, amely egy ilyen nemzetközi sporteseményhez szükséges. Az idei mezőny három nap alatt közel 243 kilométert fog megtenni Nyíregyháza, Vásárosnamény és Ibrány térségében, ami óriási sportteljesítmény. „Magyarországon a kerékpársport a tizenhat kiemelt sportág között kap helyet, a sportági versenyek segítségével pedig az utánpótlás-nevelés és a sportturizmus is fejlődik” – tette hozzá. A húsz csapat színeiben összesen huszonegy nemzet sportolóit köszönthetjük hazánkban, köztük egy-két olyan versenyzőt is, akiknek fiatal koruk ellenére már most aláírt szerződésük van egy-egy a sportág elitjét jelentő klub utánpótlásához – a verseny egyik legnagyobb sztárja talán a norvég Per Strand Hagenes lehet. A magyar válogatott mellett idén a pécsi Lotus Regional Team is rajthoz áll, előbbiben Mészáros Bence, míg utóbbiban Árvai Kristóf lehet a kapitány. Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hazai kerékpárosok szempontjából is kiemelte a verseny jelentőségét: „Ezen a viadalon az U19-es korosztály, tehát tizenhét és tizennyolc esztendős sportolók mérik össze a tudásuk. A megmérettetés remek lehetőséget ad a magyar résztvevőknek is, akik szám szerint tizenketten lehetnek majd ott a mezőnyben” – fogalmazott.

A 2021-es idényben a sorozat nyitányának adhat otthont hazánk augusztus 20. és 22. között. A verseny egy 3,8 kilométeres prológgal kezdődik Nyíregyházán, majd másnap két félszakaszra kerül sor: délelőtt Vásárosnamény környékén egy 89,9 kilométeres, míg délután egy Ibrány környéki 41,2 kilométeres mezőnyetap várja a kerekeseket. A zárónapon újra Nyíregyháza térségében teker majd a karaván, ezúttal 108 kilométert megtéve.

További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.