UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2021-08-22 12:31

Kézi: egy-egy megmozduláson múlott a fényesebb szereplés az U19-es fiú Európa-bajnokságon

A svédek és spanyolok elleni vereség után a nyolc közé kerülés nem sikerült a magyar válogatottnak, amely utána hibátlan sorozatot produkálva a kilencedik helyet szerezte meg az U19-es fiú kézilabda Európa-bajnokságon. Kárpáti Krisztián szövetségi edzőt kérdeztük.

– Az első két – egyben legfontosabb – mérkőzés minimális különbséggel ment el. Hogyan élte meg a csapat a fájó vereségeket? – Természetesen tudtuk, hogy az első meccsek meghatározzák a további sorsunkat. A svédek ellen a kezünkben volt a találkozó, aztán az utolsó másodpercben kapott góllal kikaptunk. Utána nehéz volt a spanyolokra koncentrálni, sajnos az első két mérkőzés így sikerült, nagyon sajnáltam a csapatot.

Papp Tamás és a magyar válogatott nagyot küzdött a horvátországi Eb-n Forrás: EHF
Papp Tamás és a magyar válogatott nagyot küzdött a horvátországi Eb-n Forrás: EHF
– Utána új torna kezdődött, hiszen biztossá vált, hogy az alsóházba került a válogatott. Miként sikerült ilyen mélyről ötmeccses győzelmi szériát produkálni? – A második vereség után nagy csend volt az öltözőben, nem volt egyszerű megértetni a játékosokkal, hogy nem feltétlenül csak az éremszerzés tölthet el büszkeséggel bennünket. Ráadásul a kiesés szele is meglegyintett bennünket, hiszen az utolsó három csapat kiesik, így a magyar fiúkézilabda jövőjéért is játszottunk, hogy a következő generáció is a legjobbak között bizonyíthasson. Az izraeliek és az olaszok ellen még akadozott a gépezet, a végére viszont úgy játszottunk, ahogyan tudunk. – Sikerült legyőzni a közvetlen élmezőnybe tartozó norvégokat és franciákat is. A két értékes siker pozitív szájízt ad a tornának?
Kárpáti Krisztián szövetségi edző csalódott, de büszke csapatára, amiért felállt a padlóról Forrás: EHF
Kárpáti Krisztián szövetségi edző csalódott, de büszke csapatára, amiért felállt a padlóról Forrás: EHF
– Pozitívat azért nem, mert az előzetesen kitűzött célunktól elmaradtunk. De sokat jelent, hogy a kudarc után egytől-egyig mindenki képes volt felállni, és megnyertük mind az öt mérkőzésünket. Erre igenis büszkék lehetünk, megmutattuk, hogy a kilencedik helynél többre vagyunk képesek. Emellett persze tanulságok is akadnak bőven, mind a játékosoknak, mind pedig az edzői stábnak. – Az idei Eb is megmutatta, milyen sűrű a mezőny a fiúutánpótlásban. Hol látja ebben a magyar válogatott helyét? – Jól érzékelteti a kontinenstorna erejét, hogy például a szerbek a továbbjutás kapujában álltak, végül pedig a tizenharmadik helyért is küzdeniük kellett. Láttuk, hogy technikailag felvesszük a versenyt bárkivel, viszont az északi országok, valamint a németek kondicionálisan előttünk járnak. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, több van ebben a csapatban. Az első tíz-tizenkét csapat között a pillanatnyi forma döntött, így lesz ez a következő években is.

A magyar válogatott kerete: Kapusok: Lakatos Krisztián (Pick Szeged), Palasics Kristóf (Telekom Veszprém), Takács Ákos (NEKA) Mezőnyjátékosok: Bodócs Andrej (NEKA), Fazekas Gergő (Veszprémi KKFT), Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Imre Bence (FTC), Karai Miklós (FTC), Kovács Bence (Balatonfüred), Lukács Péter (Telekom Veszprém), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Papp Tamás (NEKA), Pergel Andrej (Telekom Veszprém), Radvánszki Zsolt (NEKA), Rea Barnabás (Pick Szeged), Sisa Erhárd (Telekom Veszprém), Szilágyi Benjámin (Pick Szeged), Temesvári Gábor (NEKA) A magyar válogatott eredményei a horvátországi Eb-n: Csoportkör: –Svédország 35–36, –Spanyolország 27–29, –Izrael 35–27 Alsóházi középdöntő: –Olaszország 28–21, –Szerbia 31–26 A 9-12. helyért: –Norvégia 28–21 A 9. helyért: –Franciaország 35–25 Az Európa-bajnokság végeredménye: Az első nyolc hely sorsa vasárnap dől el. 9. MAGYARORSZÁG 10. Franciaország 11. Norvégia 12. Olaszország 13. Szerbia 14. Izrael 15. Oroszország 16. Ausztria

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.