UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2021-08-23 15:21

Karate: aranyos-bronzos Budapest után ezüstös Tampere

A karatésok tavaly februári budapesti korosztályos Európa-bajnokságán két aranyérmet és három bronzot rúgtak-ütöttek össze a mieink, a kadétok, juniorok és U21-esek elmúlt heti hasonló kontinensviadalán, Tamperében négy magyar ezüst lett az össztermés.

A vasárnap zárult finnországi Eb-n csak a junioroknál próbálkozó karatésaink maradtak dobogós helyezés nélkül, a kadétkorúak, majd a 21 éven aluliak mezőnyében viszont két-két ifjú honfitársunk nyakába is ezüstérem került. Előbbieknél Hecker Bojána és Dévényi Bence, utóbbiaknál Rónai Lili és Baranyi Zsófia verekedte el magát a fináléig küzdelmi kategóriájában. Azaz összességében válogatottunk eleget tett a szakmai vezetés elvárásnak, amely úgy hangzott az Eb előtt: három és öt közötti éremre számítunk Tamperében. „Mindenképpen nagyon pozitív, hogy négy döntősünk volt, s egy ötödik helyezést is szereztünk a formagyakorlatos kadétnak, Fodor Amirának köszönhetően, mindez nagyon biztató a jövőre nézve. Persze jobban örültem volna, ha két vagy legalább egy aranyunk is összejön, de elégedett vagyok a négy ezüstéremmel is, ilyen sem volt még korábban, hogy ennyien döntőztek volna a mieink közül” – összegzett honlapunknak dr. Mészáros János, a honi szövetség (MKSZ) első embere.

Baranyi Zsófia (kékben) a tavalyi Európa-bajnoki arany után az idén U21-es Eb-ezüstöt szerzett Forrás: mtk.hu
Baranyi Zsófia (kékben) a tavalyi Európa-bajnoki arany után az idén U21-es Eb-ezüstöt szerzett Forrás: mtk.hu
„Fiatal versenyzőkről van szó – folytatta az elnök –, eredményességük azt jelenti, hogy a világ élvonalában vagyunk. Karatéban Európa nagyon erős, ezek a fiatalok – különösen az U21-es korosztályra gondolok – alkalmasak arra, hogy 2023-ban, a budapesti felnőtt világbajnokságon is érmet szerezzenek.” Az MKSZ vezetője kiemelte, hogy miközben a múlt évi magyarországi utánpótlás-Eb minden idők legnagyobb és egyik legjobban megszervezett Európa-bajnoksága maradt, az idei finnországi csúcsesemény is hatalmas rendezvénye volt a sportágnak, hiszen míg nálunk 54 nemzet képviseletében közel másfél ezren, addig Tamperében 45 országból csaknem ezren indultak. A medállal gazdagodó ifjaink közül a 14-15 éveseknél remeklő Hecker Bojána (UTE, 47 kg) és Dévényi Bence (BHSE, 57 kg), továbbá az U21-esek 50 kilósok alkotta mezőnyében második Rónai Lili (UTE) élete eddigi legkiugróbb teljesítményét nyújtotta, míg a 20. életévében járó Baranyi Zsófia sokadszorra produkált kimagasló eredményt világversenyen. Az MTK 55 kilós versenyzője a finnországi Eb-n csaknem megismételte 2020-as budapesti parádézását, s kevésen múlott, hogy U21-es Európa-bajnokként címet védjen küzdelmi kategóriájában. Fischer Mihály tanítványa – aki egyedüli magyar karatésként megjárta a 2018-as ifjúsági olimpiát, ahol ötödikként zárt – a BOK Csarnokban aratott tavaly februári diadalával kiérdemelte az év női karatésa címet is idehaza, s Tamperében immár harmadik korosztályos Európa-bajnoki érmét nyerte, miután 2017-ben a kadéteknél is másodikként végzett. További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.