UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-08-24 20:35

Cselgáncs: a Kollár ikrek előre megtervezett koreográfiával vágtak neki az egymás elleni bronzmérkőzésnek

A MOL Alapítvány által is támogatott 15 éves cselgáncsozó, Kollár Sebestyén bronzérmes lett az 50 kilósok mezőnyében a nemrégiben véget ért rigai ifjúsági Eb-n, méghozzá úgy, hogy a dobogóért az ikertestvérével, Kollár Ágostonnal kellett megmérkőznie.

A közelmúltbeli rigai ifjúsági Európa-bajnokság magyar szempontból legemlékezetesebb pillanata bizonyosan az volt, amikor a Ledényi Judo Team 15 éves ikerpárja, Kollár Sebestyén és Kollár Ágoston egymással vívott meg a bronzéremért az 50 kilósok között. A dobogó harmadik fokára végül Sebestyén állhatott fel, Ágoston ötödik lett. A fiúk korábban bevallották, ha versenyen egymással szembe kerülnek, akkor nem küzdenek meg egymással élesben, hanem valamelyikük „feladja" a meccset. Erről az ominózus, egymás elleni találkozóról, valamint a kontinensviadalon szerzett élményekről kérdeztük a fiatalokat. „Alapvetően az volt a tervünk, hogy mindketten végig megyünk a mezőnyön, bejutunk a döntőbe, és ott eldöntjük majd melyikünk adja fel a finálét a másik javára. Elég nehéz sorsolást kaptam, és az előzetes elképzelésünk a második meccsemen borult, ugyanis a – későbbi győztes – azeri Haszanovtól kikaptam. Ezzel az azerivel idén már találkoztam Európa-kupa versenyen, és akkor is, illetve ezúttal az Eb-n is csupán intésekkel kaptam ki tőle, ami mindenképpen biztató jel, hogy a legjobbakkal is felveszem a versenyt. A vereség után jól összeszedtem magam, és sikerült eljutni a bronzmeccsig" – nyilatkozta Sebestyén az Utánpótlássportnak.

Kollár Ágoston (kékben) és Sebestyén az edzőjük, Ledényi Levente két oldalán Forrás: EJU
Kollár Ágoston (kékben) és Sebestyén az edzőjük, Ledényi Levente két oldalán Forrás: EJU
Ebben a kategóriában – Haszanovhoz hasonlóan – sokan 54-55 kilóról fogyasztanak a versenynapi 50-re, míg a Kollár fiúk 47 és 49 kilóval mértek be a viadalon. Emellett az első ifjúsági évükben járó tehetségek általában náluk egy-két évvel idősebb dzsúdósokkal szemben bizonyítanak. Ágoston végül az orosz Musztafiny elleni elődöntős vereséget követően harcolhatott fivérével a harmadik helyért. „Nem igazán örültünk neki, hogy szembe kerültünk egymással. Jobb lett volna, ha külön-külön megvan a sanszunk az éremszerzésre, így viszont legalább garantálttá vált, hogy egyikünk dobogós, és összességében a bronz és az ötödik hely is szép teljesítménynek számít" – fogalmazott Ágoston. A testvérek a bronzmérkőzés előtt megegyeztek, hogy Ágoston „feladja" a meccset, mi több még a koreográfiát is megbeszélték, hogyan alakul majd az ütközet. „Ahogy mindig, most is átbeszéltük, kvázi elgyakoroltuk a küzdelmet, megterveztük nagyjából mennyi ideig fog tartani, majd azt is, hogy a végén Sebi nyer leszorítással – folytatta Ágoston. – A legutóbbi, bukaresti Európa-kupán én első, Sebi harmadik lett, ez alapján úgy döntöttünk, hogy most a tesómat illeti a jobb eredmény." Sebestyén bízik benne, hogy az elkövetkezendő években ennél fényesebb medált is begyűjthet majd a korosztályos Eb-ken. „Remek érzés volt ilyen fiatalon a dobogón állni ebben a kemény mezőnyben, remélhetőleg jövőre már mindketten ott lehetünk az érmesek között, és akár a dobogó első két fokán. Most pihenünk kicsit, majd szeptembertől ismét belevágunk a munkába." A fiúkkal a közelmúltban – még az Eb előtt – forgatott az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.