UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-08-25 09:10

Kosárlabda: „Ez a bronzérem is bizonyítja, hogy a minőségi munka meghozza a gyümölcsét" – Szalay Ferenc

A kosárlabdasport első magyarországi világbajnokságán az U19-es leányválogatott történelmi sikert elérve a harmadik helyet szerezte meg Debrecenben. A hazai sportági szervezet elnökét, Szalay Ferencet és Cziczás László szövetségi kapitányt a bravúros bronzérem hátteréről kérdeztük.

Várakozás felett szerepelt az U19-es leányválogatott a kosárlabdázók első hazai rendezésű világbajnokságán: Cziczás László szakvezető csapata bronzéremmel fejezte be a debreceni eseményt az Egyesült Államok és Ausztrália együttese mögött. A minden szempontból sikeres korosztályos vb után a szövetség elnöke, Szalay Ferenc így értékelte a látottakat.

Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball
„Előzetesen arra gondoltunk, hogy ha a csapat a legjobb nyolcba kerül, az már remek eredmény. Biztosak voltunk a jó szereplésben, hiszen a klubokban folyó munka, illetve az NB I A-csoportjában alkalmazott U20-as szabály jó néhány hatása megmutatta, hogy képzett játékosaink vannak, akik a legmagasabb szinten is megállják a helyüket. Erre a harmadik helyre viszont nem számítottunk, jókora meglepetés, egyben persze hatalmas öröm is.” Szalay szerint a válogatott játékosainak és az egész sportágnak nagy lökést adhat ez a szereplés.
Szalay Ferenc elégedetten értékelte a minden szempontból sikeres hazai vb-t Fotó: Fogarasi Renáta / civishir.hu
Szalay Ferenc elégedetten értékelte a minden szempontból sikeres hazai vb-t Fotó: Fogarasi Renáta / civishir.hu
„Ez a bronz a bizonyítéka annak, hogy a befektetett minőségi munka meghozza a gyümölcsét. A siker minden bizonnyal hatalmas lendületet ad a lányoknak, és megerősítheti, mi több növelheti az elszántságukat, hiszen most azt érzik: igenis van értelme minden edzésen töltött percnek. Az elkövetkezendő időszakban a szövetség felelőssége, hogy ezekből a fiatalokból stabil NB I A-csoportos, na meg felnőttválogatott játékosok váljanak – mondta az elnök, aki a debreceniek szervezőmunkáját is kiemelte. – Hosszú évek óta bizonyítjuk, hogy Magyarország kiváló házigazdája lehet bármilyen világversenynek. Ezúttal sem történt másképp, a debreceniek messzemenően kitettek magukért, a FIBA teljes mértékben elégedett volt a rendezés színvonalával.” Cziczás László szövetségi kapitány – az Utánpótlássport érdeklődésére – elmondta, hogy a csapat a torna alatt mindinkább összekovácsolódott, majd az egységesség a kiesés szakaszban felszabadult játékkal is párosult. „A vébé elején még nem hittük el igazán, hogy lehet keresnivalónk, de aztán lépésről lépésre azt éreztük, hogy most – a korábbi tornáktól eltérően –komolyan kell számolni velünk. Szerencsére ez a felismerés, illetve az adódó lehetőség nem nyomasztotta a lányokat; ellenkezőleg: nagyszerűen megoldották a feladatot. A hazai közönség rendkívül jó hangulatot teremtett, a hazai pálya igazi előnyt jelentett. A debreceniek fantasztikus házigazdák voltak.” A finálét követően kiosztották az egyéni díjakat, és a torna All-Star ötösében helyet kapott Boros Júlia is, aki mérkőzésenként 15 pontot, 3,6 lepattanót és 3,3 gólpasszt átlagolt a vb-n.
Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball
„Ha valaki július ötödikén, amikor elkezdtük a felkészülést, azt mondja nekem, hogy öt tizennyolc és két tizenhét éves lánnyal felállva mi játsszuk a világbajnokság utolsó előtti meccsét, sőt mi leszünk a bronzérmesek, biztosan megmosolyogtam volna – idézte fel előzetes érzéseit a kapitány. – Ez a nagyon ritkán látott csapategység, az egymásért való küzdeni tudás, a kölcsönös tisztelet volt a siker kulcsa. Mindenfajta irigységtől mentes társaság jött össze, és ennek, valamint a minőségi munkának köszönhetően a harmadik helyen zártunk. Ezzel pedig – figyelembe véve a magyarok kosárlabdasportban elfoglalt helyét – világraszóló tettet hajtottunk végre.” A nyáron az U19-es lányok vb-bronza mellett az U20-as női válogatott megnyerte az Eb-t helyettesítő soproni Challenger-tornát, míg a fiúszakág hasonló eseményén szintén győzött az U16-os, az U18-as és az U20-as nemzeti csapat is – utóbbi ugyancsak Sopronban. Szalay Ferenc úgy véli ezek az eredmények bizonyítják, hogy mennyit javult a hazai képzés nívója. „A jelek arra utalnak, hogy jó irányt vett az utánpótlás-nevelésünk. Nyilván van lehetőség további szintlépésre, és a közeljövőben az is a célunk, hogy mind fizikailag, mind technikailag előrelépjünk, továbbá, hogy az edzőképzésre még nagyobb hangsúlyt fektessünk. Ugyanakkor ki merem jelenteni: a debreceni vébé azt mutatta meg, hogy az amerikaiakon kívül bárkivel felvesszük a versenyt a lányok között.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.