UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-08-30 17:00

Kosárlabda: „Minden várakozást felülmúltak a lányok!" – Földi Attila

A vasárnap Debrecenben véget ért 3x3-as U18-as kosárlabda-világbajnokságon a magyar leányválogatott bravúros teljesítménnyel bronzérmesként zárt. A szövetségi kapitány, Földi Attila értékelte az óriási sikert.

Az U18-as magyar lányok 19–13-ra nyertek a németek elleni a bronzmérkőzésen a debreceni 3x3-as korosztályos kosárlabda-világbajnokságon, így szenzációs eredményt elérve felállhattak a dobogó harmadik fokára az USA és Spanyolország válogatottjai mögött. A mieink a torna történetében második alkalommal (2015, Debrecen, bronzérem) szereztek érmet. A szövetségi kapitányt, Földi Attilát kérdeztük a siker után. „Minden várakozást felülmúlt ez a bronzérem, abszolút túlteljesítettük az előzetes elvárásainkat, hiszen a csoportból való továbbjutást tűztük ki célul, viszont ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy.  Elhitték a lányok, hogy  egy mérkőzésen bárkivel felveszik a versenyt, és ez meglátszott a csapat teljesítményén is, meccsről meccsre fejlődtünk a tornán, de ez a harmadik hely a csoda-kategória" – nyilatkozta Földi az Utánpótlássportnak.

A németek legyőzésével a harmadik helyen végeztek a magyar lányok Debrecenben Forrás: FIBA.Basketball
A németek legyőzésével a harmadik helyen végeztek a magyar lányok Debrecenben Forrás: FIBA.Basketball
A Horváth Dóra, Nagy Réka, Szabó Zita, Horváth Boglárka összetételű házigazda együttes a csoportkörben a svájciakat, majd az észteket győzte le, így jöhetett a negyeddöntőben az az orosz válogatott, amely két nappal korábban – a végső győztes – amerikaiakat is megverte. A magyar játékosok remek támadójátékkal rukkoltak elő, és a 10 pontig jutó Szabó Zita vezérletével 21-18-ra jobbnak bizonyultak, ezzel hatalmas meglepetést okozva. „Az orosz csapat nálunk nagyobb, fizikailag erősebb játékosokból állt, ennek ellenére hatalmasat küzdve végül kiharcoltuk a győzelmet. Úgy éreztem, lebecsültek minket, mi pedig kihasználtuk ezt – fogalmazott a szakvezető. – Június óta együtt edzünk a lányokkal, és a rengeteg munka, amit a nyári felkészülés alatt beleraktunk, az szemmel láthatóan megtérült a kieséses szakaszban. Példátlan csapategység jellemezte a lányokat, ráadásuk ők négyen korábban még soha nem szerepeltek válogatottban, ez extra motivációként szolgált mindenkinek. Átérezték a címeres mez fontosságát, és kívülről is jól észlelhető volt, hogy ez plusz energiákat szabadított fel mindenkiben. " A záró napon a döntőbe jutásért a – letteken túljutó – spanyolok következtek. Az elődöntő első öt percében fej fej mellett haladtak a felek, viszont a végjátékot a vendégek uralták, végül 15-11-es sikert arattak, így jöhetett a bronzmérkőzés Németország ellen.
Földi Attila leánycsapata a torna történetében a második magyar érmet szerezte Forrás: FIBA.Basketball
Földi Attila leánycsapata a torna történetében a második magyar érmet szerezte Forrás: FIBA.Basketball
A németek kezdték jobban a meccsét, féltávig stabilan őrizték egy-két pontos előnyüket, de a találkozó második felében a mieink parádés doboformát mutattak. Nagy Réka, Horváth Dóra és Horváth Boglárka is öt-öt pontot jegyzett, minek köszönhetően a végeredményt tekintve magabiztos, 19-13-as magyar győzelemmel ért véget az éremcsata. „A spanyolok elleni elődöntőben sem álltunk messze a győzelemtől, szoros meccset vívtunk velük is, de végül kikaptunk, ugyanakkor a vereség ellenére ott is megvoltam elégedve a lányok produkciójával – meséli a 30 éves tréner, akinek a keze alatt az U18-as válogatott kétszer Európa-bajnok lett, illetve immáron második alkalommal vb-bronzérmes. – Ezek után már csak az járt a fejünkben, hogy a bronzot mindenképpen megnyerjük. Ám azért is alaposan meg kellett dolgoznunk, hiszen a meccs első felében egyértelműen a németek uralták a játékot, de akkor sem törtünk meg, mindenki ugyanúgy csinálta tovább a dolgát. A második öt percben szerencsére jól ültek a kinti dobásaink, amelyeknek köszönhetően elkaptuk a ritmust támadásban, valamint a védekezésünk is kiválóan működött, így a németek teljesen elbizonytalanodtak a végére." A magyar válogatottból a debreceni nevelésű Szabó Zitát a torna All-Star csapatába is beválasztották. Így ünnepeltek a lányok – közvetlenül – a németek elleni győztes bronzmérkőzés után. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.