UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2021-08-30 19:39

Sakk: Gaál Zsóka U14-es online világkupát nyert

A 14 éves Gaál Zsóka remek menetelés után, az orosz Alexandra Svedova elleni döntőben két partiban nyerte meg az U14-es leánysakkozók online rapid világkupáját.

Fordulatosan indult a 14 éves Gaál Zsóka szereplése az online rapid sakkvilágkupa U14-es leánymezőnyében, ugyanis az első helyen kiemelt ajkai ígéret az első összecsapásán 2–0-s vereséget szenvedett a dél-afrikai Davida Strong ellen.

Gaál Zsóka U14-es online rapid világkupát nyert Fotó: Csudai Sándor
Gaál Zsóka U14-es online rapid világkupát nyert Fotó: Csudai Sándor
A legfiatalabb magyar női nemzetközi mester nyolcaddöntőbeli kapitulálása meglepő volt, a parti kivizsgálása után pedig a szervezők a fair play-szabályzat megsértése – feltételezhetően külső segítség használata – miatt kizárták a legyőzőjét. Ez azonban nem zökkentette ki a magyar lányt, aki így folytathatta a versenyt a legjobb nyolc között. Zsóka az ír Lara Putar ellen két sima partiban jutott a tovább, az amerikai színekben játszó Ellen Wang ellen pedig bár nehezebb dolga volt, 1–1 után ő bizonyult jobbnak a tie breakben, vagyis az armageddon játszmában. A hétfő délutáni döntőben Zsóka az orosz Alexandra Svedova ellen fehérrel kezdett és jutott vezetéshez, majd feketével többször is szorult helyzetbe került, ám ellenfele sem élt a kínálkozó lehetőségekkel, így a végén újra a főként Papp Gábor nemzetközi nagymester edzette kiválóság érezhette magát nyeregben, felőrölte a partnerét, és 2–0-ra megnyerte a párharcot. Ezzel Gaál Zsóka azután nyert a korosztályában világkupát, hogy a tavaly decemberi online világbajnokságon lemaradt az aranyról, a második helyen végzett. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.