UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-08-31 14:53

Kosárlabda: a leány utánpótlás-válogatottak sikereinek nyomában Székely Norberttel

Rendkívül sikeres nyarat tudhat maga mögött a hazai kosárlabdasport utánpótlásának leányszakága, ugyanis az U19-es válogatott hazai pályán vb-bronzérmes lett, míg az U20-asok diadalmaskodtak a soproni Challenger-tornán. Székely Norbert női szövetségi kapitány értékelte a szebbnél szebb eredményeket, valamint a hazai képzés titkát kerestük a szakemberrel.

Történelmi sikert ért el nemrégiben az U19-es leányválogatott, hiszen a debreceni korosztályos világbajnokságon bronzérmet szerzett, így a torna történetében első alkalommal állhatott fel a dobogóra magyar csapat. A női szövetségi kapitányt, Székely Norbertet kérdeztük a szenzációs eredményről, illetve a hazai leány utánpótlás-nevelés helyzetéről.

Történelmi bronzérem született Debrecenben Forrás: FIBA.Basketball
Történelmi bronzérem született Debrecenben Forrás: FIBA.Basketball
„Arra, hogy egy világbajnokságon harmadik helyet szerezhet a magyar válogatott kosárlabdában, egyáltalán nem számítottunk, még a legmerészebb álmainkban sem vetődött fel ennek a lehetősége. Kiemelném, hogy kétszáztizenhárom nemzeti szövetség szerepel a FIBA égisze alatt, így ez a bronzérem egy fantasztikus, történelmi siker. A lányokon meccsről meccsre fejlődtek, és a kieséses szakaszhoz érve látszott az erőviszonyok alapján, hogy a mi válogatottunk mindenképpen a legjobb nyolc csapat közé tartozik. Ugyanakkor az amerikaiak után a következő tíz együttes között nagyon szoros volt a mezőny, és ki-ki mérkőzés döntöttek a továbbjutásról – összegezte Székely a benyomásait a debreceni vb-ről az Utánpótlássportnak. – A mieinket a kiemelkedő csapategység jellemezte az egész tornán, és ez bizonyult a siker kulcsának. A játékosok közötti elképesztő kohézió plusz energiákat szabadított fel, végig hittek egymásban és a stábban. Ez vezetett oda, hogy mind technikailag, mind taktikailag felvették a versenyt a világ legjobbjaival is.” A Cziczás László vezette U19-esek sikere mellett idén nyáron az U20-as nemzeti együttes megnyerte a soproni Challenger-tornát. Gáspár Dávid csapatából öten már a felnőttválogatott legutóbbi összetartásán is ott lehetettek.
Székely Norbert szerint  a „fiatalszabály" beváltotta a hozzá fűzött reményeket Forrás: hunbasket.hu
Székely Norbert szerint a „fiatalszabály" beváltotta a hozzá fűzött reményeket Forrás: hunbasket.hu
„A tehetségeink fejlődésében komoly szerepe van a felnőtt elsőosztályban – 2014 óta – működő fiatalszabálynak is, hiszen ez stabilan lehetőséget biztosít a húsz éven aluli játékosoknak. Ezekkel a játékpercekkel rengetegen éltek, például a Debrecenben bronzérmet szerző csapatból Boros Júlia és Dombai Réka tizenkilencéves korukra már jelentős NB I A-csoportos tapasztalattal bírnak. Emellett sorolhatnám még az olyan lányokat az U19-es és az U20-as válogatottból egyaránt, akik helytállnak, mi több rendre bizonyítanak az élvonalban.” A szakember szerint az elmúlt években az itthoni képzés színvonala rendszerszintű előrelépést mutat a lányok és fiúk területén is. „Az elmúlt évtizedben rengeteg fejlődött az utánpótlás-nevelésünk. Ha egy dolgot kellene kiemelnem, akkor a tao-támogatás hatalmas lökést jelentett a sportágunknak, amely infrastrukturálisan is előrelépést hozott, majd a minőségi szakmai munka is párosult ehhez. Az edzőképzésünk okvetlenül javult, és a felkészültebb szakembereknek köszönhetően a műhelyek egyre nagyobb számban nevelik ki a felnőttszintre készen álló, képzett játékosokat. Ezek után a szövetségre és rám is nagy felelősség hárul, hogy jól menedzseljük a karrierjüket. Amikor a felnőttválogatott jövőjét tervezzük, már velük is számolni kell, mi több muszáj, hogy legyen pontos víziónk arról, miként építjük be ezeket a lányokat hosszútávon, de ma már ott tartunk szerencsére, hogy fiatal fiatalt szorít ki a keretből." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.