UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2021-09-04 14:24

Kajak-kenu: hét aranyéremmel nyitották a magyar fiatalok a portugáliai utánpótlás vb-t

Álomszerűen indult a portugáliai U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokság: a magyar fiatalok 7 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel kezdték az év legfontosabb korosztályos viadalát.

Tizennégy döntős szereplést harcoltak ki szombatra a magyar fiatalok a portugáliai Montemor-O-Velhóban zajló U23-as és ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokságon. Aki pedig arra számított, hogy már az első döntős napon elkezdődik a magyar aranyhalmozás, annak nem kellett csalódnia.

Gazsó Alida Dorka magabiztosan nyert ötszáz egyesben Forrás: MKKSZ
Gazsó Alida Dorka magabiztosan nyert ötszáz egyesben Forrás: MKKSZ
Az első fináléban C1 500 méteren az ifjúsági korú Kiss Ágnes féltávnál még csak minimális előnnyel vezetett, ám a végére egy hajóhosszt vert a komplett mezőnyre. Az U23-asok mezőnyében, szintén egyes ötszázon induló kajakos, Gazsó Alida Dorka esetében viszont már kétszáötven méternél sem volt kérdés, tanári versenyzéssel, bő két és fél másodperces előnnyel nyert. Folytatta a remek szériát a Bragado Giada, Nagy Bianka összeállítású U23-as ötszázas kenupáros, valamint a szintén 500 méter ifjúsági egyesben érdekelt Fojt Sára, aki végig nagyot csatázott a német Jagsch és az orosz Babasinszkaja ellen, végül szépen megoldotta a feladatot. Az ifjúsági lány kenupárosok viadala után is a magyar himnusz szólt, a Gönczöl Laura, Opavszky Réka duó ért célba mindenkinél gyorsabban, míg a kajakosok mezőnyében 1000 egyesben U23-ban Kőhalmi Emese, az ifjúságiak között pedig Máró Anna állhatott a dobogó legfelső fokára. A hét aranyat a lányok vállalták, a többi éremért azonban a fiúkat kell dicsérni: a háromszoros ifjúsági Európa-bajnok Kurucz Levente ezúttal második lett K1 1000 méteren, a két ezres kajakpárosunk pedig egyaránt bronzéremnek örülhetett: U23-ban Szendy Márk és Szántói-Szabó Tamás, ifjúságiban Aradi Álmos és Panyik Zsombor. Még csak az első napon vagyunk túl Portugáliában, de máris hét arany-, egy ezüst- és két bronzérem a magyar küldöttség mérlege, amely naná, hogy az éremtáblázat élén áll. Délután folytatódnak az elő- és középfutamok, legközelebb döntőket vasárnap délelőtt tartanak. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.