UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-09-05 16:28

Országúti kerékpár: Vas Kata Blanka összetett kilencedik a női Vueltán

Az SD Worxben országúton is bemutatkozó, 19 éves Vas Kata Blanka az előkelő kilencedik helyen zárt az első World Tour-versenyén, az idei négyszakaszos női Vueltán.

Két magyar versenyzőnek is szoríthattunk szeptember 2. és 5. között az idei négyszakaszos női Vueltán (Ceratizit Challenge by La Vuelta), amelyen hegyikerékpáros olimpiai negyedik helyezettünk, a 19 éves Vas Kata Blanka a nemzetközi mezőnyben is bemutatkozhatott az SD Worx országúti csapatában, míg a vele egyidős Jordán Dorka a kanadai InstaFund La Prima színeiben állt rajthoz – számol be a bringasport.hu.

Vas Kata Blanka (pirosban) összetett 9. a női Vueltán Forrás: bringasport.hu
Vas Kata Blanka (pirosban) összetett 9. a női Vueltán Forrás: bringasport.hu
A hazai szövetségi portál kiemeli, hogy könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető 118,7 kilométeres szakasszal rajtolt el a viadal. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az első kategóriás Alto da Portela meredekén több részre szakadt a mezőny, az élen egy négy fős szökés alakult, amely végül haza is ért – a svájci Marlen Reusser (Alé BTC Ljubljana) két kilométerre a céltól támadta meg riválisait és nyerte meg az etapot. Vas Kata Blanka csapata legjobbjaként az esélyesek csoportjával ért célba a tizenkilencedik helyen, míg Jordán Dorka huszonegy és fél perc hátránnyal a 103. lett. Másnap, Estación Invernal Cabeza de Manzaneda környékén egy 7,3 kilométeres, emelkedős egyéni időfutammal folytatódott a verseny. A kronó mondhatni a papírformának megfelelően a holland Annemiek van Vleuten (Movistar) sikerét hozta, Blanka 1 perc 56 másodperc hátránnyal a 30., míg Dorka 5:32 lemaradással a 125. helyen végzett. Talán a verseny királyszakasza a Pereiro de Aguiar felé vezető, harmadik, dimbes-dombos, 107,9 kilométeres etap volt. A két kategorizált emelkedőt is tartogató penzum remek lehetőséget kínált ahhoz, hogy az összetettért küzdök támadják a piros trikós Reussert. Ennek megfelelően Van Vleuten akciózott is, egy közel hatvan kilométeres szóló szökést bemutatva diadalmaskodott – átvéve ezzel az összetett vezetést –, miközben a hollandok szupersztárját egy hét fős sor üldözte, benne Blankával. A magyar kerekes végül az előkelő hatodik helyen zárt, ezzel összetettben a kilencedik pozícióba előrelépve. Dorka közel húsz perc hátránnyal a 79. helyen gurult át a célvonalon. Az utolsó szakasz a férfiak versenyéhez hasonlóan Santiago de Compostellában zárult. A dimbes-dombos, 107,4 kilométeres táv annak rendje és módja szerint megrostálta a mezőnyt, a belga Lotte Kopecky (Liv Racing) bizonyult a legjobbnak, míg Blanka ezúttal is fantasztikusan versenyezve, mindössze hat másodperc hátránnyal a negyedik helyen érkezett. Dorka, bő tizenhat perc lemaradással a 91. helyen ért célba. Összetettben Vas Kata Blanka a kilencedik lett, a verseny során 123 UCI-világranglistapontot gyűjtve, Jordán Dorka tisztes helytállást követően a 100. pozícióban végzett. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.