UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-09-07 14:41

Asztalitenisz: vetélkedtek, nem versenyeztek a legfiatalabbak a Nebuló-kupa első állomásán

A hazai asztaliteniszsport újonnan elindított utánpótlás-fejlesztési programja keretén belül első ízben rendezték meg a Nebuló-kupát, amelyen nyolc-kilenc éves gyerekek mérték össze tudásukat.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség által elindított komplex utánpótlás-fejlesztési program első eleme a „Pingpongpalánták" nevet viseli, és az öt-hét éveseket célozza meg. Erre összesen 12 millió forint áll rendelkezésre, és a klubok szeptember 15-ig pályázhatnak rá. A program második eleme a Nebuló-kupa, amely az U9-es és az U10-es korcsoportokhoz tartozó reménységek számára biztosít országos találkozási és vetélkedési lehetőséget. A harmadik elemet a hasonló korúak számára életre hívott „Jövő reménysége" program jelenti, amelynek keretében Győrben havonta három alkalommal foglalkoznak a kiválasztott gyerekekkel, kínai módszereket is beintegrálva – írja a MOATSZ honlapja. „Szándékosan hívjuk verseny helyett vetélkedőnek azt, ami most itt zajlik, hogy ezek a gyerekek még ne stresszeljenek, hanem élvezzék azt, amit csinálnak – hívta fel a figyelmet egy fontos részletre a Nebuló-kupa irányításával megbízott Herendi Iván. – A szakemberek azonban természetesen figyelik közben őket, és igyekszünk olyan támogatást nyújtani, hogy az észlelt hibákat ki lehessen javítani. Az a célunk ezzel az eseménnyel, hogy mindenki sikerélménnyel menjen haza, olyan inspirációt szerezzenek, ami az edzésmunkára pozitívan hat, és alig várják a következő alkalmat. Mindenki névre szóló oklevelet kap, ajándékokat osztunk ki, különleges érmeket adunk, tehát mindent próbálunk megragadni annak érdekében, hogy egyrészt a gyerekek nagyon jól érezzék magukat, és a szülők is lássák, hogy a gyerek nagyon jó közegben van.”

Forrás: MOATSZ
Forrás: MOATSZ
A Nebuló-kupán tehát elsősorban nem az eredmények álltak a középpontban, de azért az is cél volt, hogy az ifjú reménységek megismerkedhessenek a versenyek hangulatával. „Az asztalitenisznek nagyon hosszú a tanulási folyamata, sok idő telik el, mire a gyerekek igazából versenyzővé válnak – mondta Somlyó Gergely, a MOATSZ alelnöke. – A klubok, a szövetség, a gyerekek és a szülők számára is fontos, hogy minél gyorsabban sikerüljön egy olyan képet mutatni a gyerekeknek, ami itt tartja őket a sportágnál, ami mutat számukra egyfajta jövőképet azzal kapcsolatban, hogy amiért nap mint nap edzenek, annak mi lehet majd az eredménye.” Az Ormai-csarnokban megrendezett első Nebuló-kupán feltűnt Fazekas Péter is, aki a kislányát kísérte el. „Ennek a korosztálynak nem rendeztünk még versenyt, holott más sportágakban, például a fociban rendszeresen rendeznek versenyt az öt-hat éveseknek is – tekintett ki a pingpongon kívülre a MOATSZ sportigazgatója. – A magyar sportot nézve tehát ez nem újdonság, csak itt az asztaliteniszen belül. A kislányom országos és néhány régiós versenyen már elindult, de azért természetesen van benne némi drukk most is. Ez azonban egészséges dolog, hiszen az iskolában is második, harmadik osztályban már jegyekért írnak dolgozatokat. Ott is megvan ez a fajta drukk, és ez is hasonló egy felmérőhöz. A későbbiekben szerintem jól jön majd nekik, hogy nem tíz-tizenegy éves korban kezdenek el versenyezni.” Az eseményről utánpótlás-szakágvezetőként nem hiányozhatott Lakatos Gyula sem, aki árgus szemekkel figyelte az apró játékosokat. „Én a mozgáskultúrájukat figyelem, hogy mennyire ügyesek, hogyan mozognak, milyen a lábmunkájuk, mennyire tudnak koncentrálni, ezek nagyon fontosak – nyilatkozta Lakatos, majd egy mosoly kíséretében elárulta, hogy szerinte a megjelentek között található-e olyan gyerek, akiből válogatott asztaliteniszező válhat. – Biztos vagyok benne, mert én már láttam két-három nagyon jó mozgású kisgyereket.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.