UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-09-07 17:05

Jégkorong: még magasabb színvonalon folytathatják a munkát a Budapest JA-n

Eddig is válogatott játékosok sorát nevelte ki a MAC Budapest, valamint a KMH, a fúziójukból létrejött Budapest Jégkorong Akadémián pedig tovább emelkedhet a képzés színvonala. A MAC HKB Újbuda másodedzőjét, valamint az akadémia utánpótlás-menedzserét, Marton Tibort kérdeztük.

A nyár óta államilag kiemelt nevelőműhelyként működik – a székesfehérvári, a miskolci és az újpesti bázis mellett – a Budapest Jégkorong Akadémia. A MAC és a KMH kooperációjával létrejött intézmény a folytatásban is a hazai utánpótlás-jégkorong egyik bástyája kíván lenni, a fiúk között U21-es, az U18-as és U16-os a lányok mezőnyében pedig az U20-as korosztályban működtetnek csapatot. Az akadémiává válás új távlatokat nyithat a korosztályos hokiban évek óta meghatározó egyesületeknek is. „A kiemelt státusznak köszönhetően alkalmazhatunk olyan szakembereket, akik jelentős tudást adnak az itt dolgozó edzőknek, játékosoknak, erre eddig kevesebb lehetőségünk volt – kezdte az Utánpótlássportnak Marton Tibor, az akadémia utánpótlás-menedzsere. – Emellett részt vehetünk versenysorozatokban, bajnokságokban, tornákon, amelyeken korábban nem. A Tüskecsarnok pedig tökéletes környezet arra, hogy a fiatal játékosok fejlődjenek.”

Forrás: Budapest Jégkorong Akadémia
Forrás: Budapest Jégkorong Akadémia
Az akadémiai rendszerbe már korábban bekerült sportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda) a szakemberek legnagyobb hozadékként mindig a mennyiségi képzéstől a minőségi felé való elmozdulást említik. „Pontosan ez a célunk nekünk is. A TAO-támogatásnak köszönhetően a jégkorongban megnőtt az igazolt a játékosok létszáma, úgy gondolom, egyébként a színvonal is javult, például a női válogatott pillanatnyilag a kilencedik helyet foglalja el a világranglistán. De természetesen fontos feladatunk, hogy ezt továbbvigyük, és mennyiség oldaláról kicsit a minőség felé helyezzük a súlypontot.” Ami az elmúlt években aratott korosztályos bajnoki címeket illeti, a MAC eddig is a fej-fej mellett haladt a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiával. Az újbudaiaknak céljuk, hogy megtartsák vezető szerepüket. „Úgy gondolom, hogy eddig is jó munkát végeztünk, hiszen nagyon sok válogatott játékosunk volt, számos hokist adtunk az Erste Ligába, többek eljutottak nívós külföldi ligákba. A MAC és KMH is megmarad az akadémia alatti szinten, így már a pályafutásuk legelejétől kezdve az általunk irányított munkával képezzük a jövő jégkorongozóit.” A legígéretesebb akadémisták pedig az Erste Ligában szereplő MAC HKB Újbuda csapatában is kipróbálhatják magukat, hiszen a Kangyal Balázs, Marton Tibor edzőpáros rendre bátran a mélyvízbe dobja őket. Erre jó példa a 17 éves Tóth Péter, aki a múlt heti edzőmeccsén kétszer is betalált a szlovák Extraligában szereplő Nove Zamky ellen. „Ez az egyik cél, hogy a játékosok lássák maguk előtt a folytatást, és az akadémistáknak legyen reális lehetőségük a felnőttek között játszani. Ez láthatóan működik is, mérkőzésről mérkőzésre nyolc-tíz utánpótláskorú játékossal vesszük fel a küzdelmet. Az eredmények jók, a fiatal teljesítménye is elég jó, így pedig hamar bele tudnak erősödni a ligába.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.