UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-09-09 20:11

Kosár: a nyári átalakulások után is változatlan ambíciókkal indul az új évadnak a Budapesti Honvéd akadémiája

Az elmúlt nyáron jelentős változások történtek a Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémián mind a játékosok, mind a szakmai stáb frontján; ezekről Báder Márton szakmai igazgatót kérdeztük.

A Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia háza táján idén nyáron számos figyelemre méltó változás zajlott, amelyek közül az egyik legjelentősebb, hogy az U18-as csapat vezetőedzője, Jakab Máté távozott a klubtól, ugyanis a német élvonalbeli Brose Bambergnél kapott visszautasíthatatlan lehetőséget, a nagy múltú egyesület elsőcsapatában dolgozhat segédedzőként. A fővárosi akadémia szakmai igazgatója, Báder Márton vegyes érzésekkel élte meg a szakember távozását.

Jakab Máté (fehérben) a németországi Bamberg csapatánál folytatja edzői karrierjét a Budapesti Honvéd után Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia
Jakab Máté (fehérben) a németországi Bamberg csapatánál folytatja edzői karrierjét a Budapesti Honvéd után Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia
„Egyik szemünk sír, másik nevet, hiszen nyilván nagyon nehéz hozzá hasonló felkészült, ambiciózus edzőt találni, eközben viszont rendkívül büszkék vagyunk rá, és reméljük a Honvédban szerzett tapasztalatokat Németországban is tudja kamatoztatni. A Bamberg európai szinten is iszonyatosan profi, jól szervezett klub, ez kétségtelenül komoly előrelépést jelent, így némileg fájó szívvel ugyan, de elengedtük – nyilatkozta Báder az Utánpótlássportnak. – Az akadémiánk legfontosabb célja, hogy olyan szakmai alapot fektessünk le, amely egyfelől garantálja a fejlődést, ugyanakkor olyan szakemberek dolgozzanak nálunk, akik a modern kosárlabdát képviselik, és sosem elégszenek meg azzal, ami éppen van, folyton képzik magukat. Ennek az ékes példája Jakab Máté, aki mindig is szerette volna a legtöbbet kihozni a karrierjéből, valamint a folyamatos fejlődés lebegett a szeme előtt. Éppen ezért régóta álmodozott már arról, hogy külföldön, magasabban jegyzett bajnokságban is kipróbálja magát. Korábban hosszútávú szerződést kötött a klubunkkal, de akkor úgy állapodtunk meg, hogy ha adódik ehhez hasonló, nagy lehetőség, elfogom engedni. Hangsúlyoznám, hogy mi alapvetően a magyar kosárlabdasport egészéért dolgozunk, ebbe beletartozik az is, hogy a játékosok mellett edzőket is képzünk, valamint a tehetséges fiatal szakembereknek megadjuk a lehetőséget, hogy kibontakoztathassák a szárnyaikat nálunk, majd ha eljön az idő, továbblépjenek.” Az U18-as együttest a jövőben Losonczy Dániel irányítja, aki az eddigiekben az U14-esek szakmai munkáját felügyelte, valamint a klubmunka mellett az U18-as korosztályos válogatott segédedzőjeként is tevékenykedik.
Balról: Hajdu Péter, Pafféri Péter és Vámos Ádám Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia
Balról: Hajdu Péter, Pafféri Péter és Vámos Ádám Forrás: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia
Eközben a játékosfronton jelentős erősítések érkeztek az egyesülethez, hiszen a Zsíros Akadémia juniorcsapatának három kiválósága Pafféri Péter, Hajdu Péter és Vámos Ádám is egyaránt a Budapesti Honvédban folytatja a karrierjét. „A Zsíros Akadémia vezetőségével régóta jó kapcsolatot ápolunk, jelenleg is él az együttműködési megállapodásunk, amely szerint folyamatosan segítjük egymást szakmailag. Kőbányán az U18-as bajnokság után felnőttben az NB II a legmagasabb szint, ehhez képest a három fiatal a Honvéddal az NB I/B Piros csoporban eggyel magasabb lépcsőfokra léphet – fogalmazott a korábbi 98-szeres válogatott játékos. – Örülök, hogy mindhárman piros-fehérben folytatják, valamennyien rendkívül tehetséges és szorgalmas utánpótlás-válogatott játékosok. A Zsírosban egyértelműen vezéregyéniségeknek bizonyultak a korosztályos csapatukban, nálunk azért más a helyzet, hiszen itt több hasonló képességű kosaras is szerepel a keretben mellettük, azonban ebből csak profitálhatnak hosszú távon. Mindenképpen komoly erősítést jelentenek, és a Sabáli Balázs vezette U20-as csapatban rendre szóhoz jutnak majd, ám ha jól teljesítenek, akár a felnőttegyüttesbe is beverekedhetik magukat. Ugyan még össze kell csiszolódniuk a társakkal, de egyelőre abszolút jól halad a beilleszkedésük.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.