UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-09-12 19:59

Cselgáncs: négy éremmel zártak a magyar fiatalok a luxemburgi junior Eb-n

A cselgáncsozók vasárnap véget ért junior kontinensviadalán a nehézsúlyú Sipőcz Richárd megvédte Európa-bajnoki címét, Varga Brigitta (63 kg) és Vég Zsombor (100 kg) ezüst-, Sáfrány Péter (90 kg) bronzérmet szerzett Luxembourgban, így a mieink a negyedik helyen zárták az éremtáblázatot.

A magyar dzsúdósok még a tavalyi, poreci remek szereplést (egy arany-, két bronzérem) is felülmúlták a luxemburgi junior Európa-bajnokságon. A válogatott tagjai összesen négy éremmel térhettek haza az eseményről: Sipőcz Richárd (+100 kg) arany-, Varga Brigitta (63 kg) és Vég Zsombor (100 kg) ezüst-, míg Sáfrány Péter (90 kg) bronzérmet szerzett. Sipőcz az egy évvel ezelőtti sikere után címvédőként vágott neki a nehézsúlyúak küzdelmeinek. A győri fiatal remek formában, látványos dobásokat bemutatva versenyzett az egész viadalon, és a végső győzelemig vezető úton négy mérkőzést kellett megnyernie, amelyek közül a negyeddöntőt és az elődöntőt is idő előtt lezárta, majd a finálé hozta a legszorosabb csatát a grúz Szaba Inanesivili ellen.

A három magyar érmes fiú: Sipőcz Richárd (balról), Vég Zsombor és Sáfrány Péter Forrás: EJU
A három magyar érmes fiú: Sipőcz Richárd (balról), Vég Zsombor és Sáfrány Péter Forrás: EJU
„Felemás érzésekkel vágtam neki az Eb-nek, hiszen tisztában voltam vele, hogy címvédőként esélyes lehetek majd Luxemburgban, viszont az elmúlt időszakban kisebb sérüléssel bajlódtam, ezért nem éppen ideálisan zajlott a felkészülésem. A sérülés miatt ki kellett hagynom a nyári Európa-kupa versenyeket is, és mindezek után már annak örültem, hogy itt egészségesen elindulhattam – nyilatkozta Sipőcz az aranyérme után az Utánpótlássportnak, aki ezzel kétszeres kadét-, junior- és U23-as Európa-bajnoknak is mondhatja magát. – Éppen ezért arra bazíroztam, hogy a mérkőzéseken lehetőleg korán megszerezzem a vezetést, majd minél kisebb energiabefektetéssel bebiztosítsam a győzelmet. Úgy érzem, ez abszolút sikerült, hiszen két meccsemet is négy percen belül nyertem meg. Ezután minden megspórolt másodperc jól jött a döntőben, ugyanis a grúz ellenfelem rendkívül erősnek bizonyult, abszolút ki-ki meccset vívtunk, de szerencsére a végét én bírtam jobban. Ez az aranyérem most némi gyógyírt jelent az idei év nehézségei után. Nagyon szerettem volna kijutni a tokiói olimpiára, de a tavaszi koronavírus-fertőzésem végül elvette ezt a lehetőséget. Remélem, ezt a jó formát egy hónap múlva a juniorvébén is megtudom ismételni, az Eb-aranyak után most a legfőbb célom, hogy az első világbajnoki címemet is begyűjtsem.” A vasárnap lezajlott vegyes csapatversenyben a válogatott az első körben kiesett a törökök ellen. Az éremtáblázaton a magyar küldöttség az oroszok, a franciák és a grúzok mögött a negyedik helyen végzett. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.