UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-09-13 09:09

Kosárlabda: Kéita Aya európai légkörben találta magát San Franciscóban is

A győri nevelésű, 18 éves kosárlabdázó, Kéita Aya is oroszlánrészt vállalt a nyári, hazai rendezésű korosztályos vb-n bronzérmes U19-es leányválogatott remeklésében. Majd a nyári válogatottsiker után a fiatal irányító a következő évadot már nem a hazai felnőttélvonalban, hanem a San Franciscó-i egyetem kezdte meg szeptember elején.

A női kosárlabda NB I/A-csoportjában a tavalyi bajnokságot bronzérmesként záró UNI-Győr Mélyút csapatában a 18 éves irányító, Kéita Aya már a rotáció stabil tagjaként játszotta végig a 2020-21-es évadot Iványi Dalma keze alatt. A felnőttbajnokság bronzát követően az U19-es válogatottal – szenzációs eredményt elérve – szintén harmadik lett a hazai rendezésű korosztályos vb-n. De hogyan emlékszik vissza a tehetség néhány hét után a Debrecenben történtekre? „Természetesen mostanra már sikerült tudatosítani, hogy tényleg megcsináltuk, és bronzérmesek lettünk, de valahogy még mindig kicsit hihetetlen. Ez a debreceni vébé hatalmas élmény volt, és mindig is szép emlékként fogom megőrizni. A torna előtt nem igazán számítottunk hasonló kiemelkedő sikerre, ezzel együtt abszolút teher nélkül mentünk oda, végig felszabadultan játszottunk, és bronzérem lett a vége. Egyszerűen felfoghatatlannak tűnt abban a pillanatban, hogy ez tényleg megtörténik" – nyilatkozta Kéita az Utánpótlássportnak.

Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball
A mali származású Aya éppen édesapja szülőhazája, Mali válogatottja ellen szerezte meg a bronzérmet a magyar csapattal. A fiatal elmondása szerint a bronzmeccsel kapcsolatban családon belül is viccelődtek, de összességében a játékosnak nem jelentett extra motivációt a párosítás különlegessége, sokkal inkább az érem megszerzése foglalkoztatta. Majd a debreceni „kaland" véget érése után nagyon rövid pihenő következett, ugyanis nem sokkal később a 173 centiméter magas játékosnak már utaznia kellett Amerikába, hiszen szeptembertől a San Franciscó-i egyetem folytatja karrierjét. „A vébé után két hetet pihentem, illetve ez idő alatt kellett még mindent elintézni, ami a San Franciscóba utazáshoz szükséges, így elég sűrűn, eseménydúsan telt a nyár vége – majd az amerikai egyetemre jelentkezés hátteréről beszélt a tehetség, akit már egyébként új állomáshelyén értünk el. – Pár éve fölvetődött bennem a gondolat, hogy egyszer mindenképpen kipróbálnám magam Amerikában, de igazából egy évvel ezelőtt határoztam el magam, hogy akkor belevágok a dologba, hiszen fiatal vagyok, nincs vesztenivalóm. Elég hosszú felvételi procedúrán kellett átesni, viszont nagyon örülök, hogy mindent sikeresen abszolváltam. Remélhetőleg, sok hasznos tapasztalattal és élménnyel fogok hazatérni négy év múlva." A győriek reménysége az elmúlt évadban már komoly játékperceket kapott az NB I A-csoportban is, összesen 22 alapszakasz mérkőzésen 12 percet átlagolt, ez idő alatt 2,6 pontot szerzett és 1,3 gólpasszt jegyzett.
Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball
„Az rögtön megfogott a San Franciscó-i egyetemben, hogy rajtam kívül  is rengeteg a nemzetközi játékos. Jó pár európai csapattársam van, ami mindenképpen megkönnyíti majd a beilleszkedésemet, illetve remekül tudjuk támogatni egymást, hiszen valamennyien távol vagyunk az otthonunktól, a családtól – fogalmazott Aya – Egyelőre jól halad a beilleszkedésem, óriási izgatottsággal vártam az első napokat, abszolút élvezem eddig minden pillanatát, a kosárlabda mellett business szakra járok, délután kell bejárnom az órákra, míg az edzéseket főként délelőtt tartják. Ami a kosárlabdát illeti, már most érezhető, hogy elég más az amerikai játékstílus, mint az otthoni. Sokkal fizikálisabb, nagyobb hangsúlyt fektetnek az egy-egy elleni játékra, de azt hiszem ezt jól tudom ötvözni majd a Magyarországon megtanult alapokkal, és mindent egybevéve csak profitálhatok ebből hosszú távon." A magyar lánynak horvát, lett, spanyol, brazil, finn és dán nemzetiségű csapattárssal kell majd összeszoknia az októberben kezdődő főiskolai bajnokság rajtjáig, míg az amerikaiak csupán az öltöző kisebb részét képezik a Csendes-óceán parti egyetem együttesben. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.