UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-09-20 17:08

Öttusa: hat éremmel zártak a magyarok az ifjúsági vb-n

Az Egyiptomban rendezett ifjúsági öttusa-világbajnokság U17-es mezőnyében Tamás Botond szólóban és vegyes váltóban is aranyérmet nyert, míg partnere, Bauer Blanka egyéni bronzéremnek örülhetett.

Miután szeptember elején az U17-es és az U19-es öttusázók portugáliai Európa-bajnokságáról öt éremmel tért haza a magyar csapat, Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány elégedetten értékelte a viadalon történteket, de bizakodott, hogy az egy héttel későbbi, alexandriai világbajnokságon még azt a teljesítményt is képesek lesznek túlszárnyalni a fiatalok.  

Tamás Botond és Bauer Blanka is maradandót alkotott az U17-es vb-n  Fotó: UIPM / Filip Komorous
Tamás Botond és Bauer Blanka is maradandót alkotott az U17-es vb-n Fotó: UIPM / Filip Komorous
A kirobbanó siker nem is maradt el Egyiptomban, hiszen a magyarok hat érmet – közte két aranyat – szereztek az Eb-n. A legjobb formát az U17-esek mezőnyében világbajnoki címet szerző Tamás Botond mutatta, aki nem mellesleg Bauer Blankával párban vegyes váltóban is győzött, csapatban pedig Jassó Zalánnal és Tóth Ákossal lett harmadik.   Bauer is kitett magáért az egyéni küzdelemben, és az Eb-bronzérme után a vb-n is felállhatott a dobogó harmadik fokára, míg Haraszin Lindával és Zemán Zórával csapatban nyert ezüstöt – így ugyanúgy mindhárom színű éremből járt neki egy, mint a korosztály kontinensviadalán.  Az U17-esek – akik még csak háromtusáznak (úszás és lövészettel egybekötött futás) – hosszú hónapokon keresztül várták, hogy életükben először összemérjék tudásukat a világ legjobbjaival. A járványhelyzet miatt a világbajnokságot többször is elhalasztották, Tamás Botond szerint azonban ez a végkifejlet mindenért kárpótolja őt.  „Nagyon jól éreztem magam a vébén, és örültem, hogy az Eb kilencedik helyéhez képest sikerült javítanom – mondja az UTE-ban Tibolya Péter irányítása mellett készülő, 16 éves fiatal. – Ezért dolgoztam egész évben, és most boldog vagyok. Az egyéni döntőben bátran futottam, stabilan lőttem, összeszedett maradtam fejben, és ez aranyérmet ért. A váltóban pedig nagyon jó volt Blanka társaként versenyezni. Ő kezdett, és miután remekül szerepelt, nekem már könnyű dolgom volt a végén a futásnál. Világbajnoknak lenni egyelőre furcsa érzés, viszont már most remélem, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen sikerem.”  A szintén 16 éves Bauer Blanka az Eb-ről a három érme ellenére is hiányérzettel tért haza. A Budapesti Honvédban Bátonyi Balázs szakmai felügyelete mellett pallérozódó tinédzser a vb-t követően már nem kereste magában a hibákat.  „Az egyéni versenyben sikerült úgy úsznom, ahogyan azt elvárom magamtól. A futás is jól ment, és bár a lövészettel akadtak problémák, beértem harmadikként. A váltóban tudtam javítani a lövészeten, a futás ugyanúgy rendben volt, az úszást illetően pedig vegyes érzéseim vannak, de igyekszem elengedni azokat. Botonddal nem beszéltünk a verseny előtt arról, hogy milyen eredményre lehetünk képesek, de szerintem mindketten hasonlóban reménykedtünk, így természetesen nagyon boldogok vagyunk. Nagy akaraterő kellett ahhoz, hogy a hosszú versenyszezon után a vébén is ott legyek, és jól teljesítsek, de megérte a sok munka. Az Eb után megint mindhárom színű éremből szereztem egyet, így már nincs hiányérzetem.”  Az U19-esek is rászolgáltak a dicséretre: az Eb-ezüstje után ezúttal vb-bronzérmes lett a nagyszerű összhangot mutató Marschall Réka, Dobronyi Dorina leányváltó, míg egyéniben a legjobb magyarként a fiúk mezőnyében Gáll András 7., a lányok között Dulai Kinga 15. lett. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.