UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2021-09-24 16:19

A tokiói olimpia fiatal hősei: Vámos Petra gyógytestnevelőnek, Varga Ádám fizikusnak készül

Pódiumbeszélgetésen vett részt honlapunk Egy nap az utánpótlásért című konferenciáján két, a tokiói olimpián a nemzetközi mezőnybe berobbant sportoló: a kézilabdázó Vámos Petra és a kajakos Varga Ádám is olyan dolgokat osztott meg magáról a közönséggel, amiket eddig talán kevesen hallottak.

Mind Vámos Petra, mind pedig Varga Ádám elégedetten ülhetett fel a repülőgépre Tokióban az olimpia végeztével. Az előbbi a végül hetedik helyen végző női kézilabda-válogatott legeredményesebb játékosa volt a tornán, míg Vargát csak Kopasz Bálint előzte meg K1 1000 méteren, így olimpiai ezüstérmes lett.

Vámos Petra és Varga Ádám az Egy nap az utánpótlásért konferencián
Vámos Petra és Varga Ádám az Egy nap az utánpótlásért konferencián
Ő elmondta, mindig az alapján ítéli meg a versenyeket, hogy milyen eredményt ér el, így pályafutása első olimpiájáról csak pozitív emlékek maradtak meg benne. Emellett kiemelte, hogy nagyon komoly biztonsági intézkedések voltak Japánban, ezért tényleg semmi bajuk nem történhetett a játékok heteiben. Vámos ezt megerősítette, majd elmesélte, hogy voltak álmatlan éjszakái, miután mindkét poszttársa lesérült, és ő vált a válogatott elsőszámú karmesterévé. Örül neki, hogy végül sikeresen oldotta meg a feladatot. Természetesen mindkét sportolóval kapcsolatban szóba került az idáig vezető út. A KSI 21 éves kajakosa szerint  tehetség is szükséges ahhoz, hogy valaki eljusson a világsikerig, de talán az a legkevésbé fontos. Szerinte ennél előrébb való a fizikai felkészültség, különösen pedig a mentális állapot, amelyben meglátása szerint sok ellenfelének vannak hiányosságai. A DVSC szintén 21 esztendős irányítója pedig egészen a kezdetekre emlékezett vissza. Méghozzá arra, hogy a szülei már a legelső mérkőzéseit is felvették Ózdon, és otthon közösen ki is elemezték a látottakat. Azt mondja, eleinte utálta visszanézni a hiányosságait, de most már tudja, ez is kellett ahhoz, hogy a pályán és azon kívül is sportolóvá váljon. Végül a sportpályafutással kapcsolatos tervek mellett kiderült, hogy Vámos gyógytestnevelőnek, Varga pedig fizikusnak tanul. Az előbbi hobbijai között a család, kutyázás, olvasás, filmezés szerepel, míg kajakos klasszisunk szabadidős programjai között – biztonságos keretek között – az amerikaifutball, a sakk és a pingpong szerepel. Persze a legjobban a kézilabda, illetve a kajak megyek nekik. És a beszélgetés alatt alighanem minden hallgató azt érezte, hogy a pazar olimpiai szereplés dacára a legnagyobb sikereiket még nem érték el.