UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. november 27.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-09-25 16:22

Autósport: hasznos nemzetközi tapasztalatokat szerzett az idén Vida Benedek

A 15 esztendős Vida Benedek két nemzetközi versenysorozatban is indult az idei évben, amelyeken számos alkalommal megmutatta tehetségét. Az ifjú gokartost a kezdetekről, a megszerzett tapasztalatokról és a céljairól is kérdeztük.

Az osztrák KSB Racing Team versenyzője, Vida Benedek számára egyenes út vezetett a technikai sportok felé. Édesapja korábban – többek között – a nemzetközileg is sikeres Főnix Motorsport szerelője volt, a vezetést is ő mutatta be a fiának a Hungaroringen található gokartpályán.

Vida Benedek akció közben Forrás: MOTAM
Vida Benedek akció közben Forrás: MOTAM
„Először természetesen nem a kormányt fogtam, csak utas voltam apukám mellett, az élmény azonban annyira megragadott, hogy már ott eldőlt: ezt akarom csinálni a későbbiekben. A sebesség, a kanyarodás... Minden eleme tetszett - kezdi a helyszíni múltidézést a 15 éves Vida. - Nagyon közel áll a szívemhez ez a pálya, az első, "ismerkedős" alkalom után rengetegszer jöttünk ki gyakorolni, itt tanultam meg az alapokat.” A fiatal tehetsége hamar megmutatkozott, sorra nyerte a különböző hazai bajnokságokat, a géposztályok között is lépkedett fölfelé. A 2019-es és a 2020-as évek során már a nemzetközi porondon is bontogatta szárnyait, a legnagyobb feladatot azonban kétségtelenül a 2021-es esztendő hozta számára, amikor a Central European Rotax Max Challenge-ben és a Rotax Max Euro Trophy mezőnyében is elindult, egyaránt senior kategóriában.
A Kecskeméten rendezett CEE-verseny harmadik helyét szerezte meg a fiatal tehetség Forrás: MOTAM
A Kecskeméten rendezett CEE-verseny harmadik helyét szerezte meg a fiatal tehetség Forrás: MOTAM
„A Rotax Max Euro Trophy az Európa-bajnokságnak felel meg, rendkívül erős mezőnnyel. Világbajnokok ellen mérethetem meg magamat hétről hétre, ami rengeteg tapasztalatot jelent számomra, sokat tanulhattam a futamokon. A másik sorozat, ahogy a neve is utal rá, a közép-európai területet célozza meg; itt szintén tehetséges pilótákkal nézhettem farkasszemet. Mindkét sorozatra igaz, hogy az első félév sikerült jobban, egy futamgyőzelem és dobogós helyezések is jöttek, míg a második felvonásban picit visszaesett a teljesítményem, azonban érzem a fejlődést, és számomra most ez a legfontosabb. A Central European Rotax Max Challenge-ből még egy versenyem van hátra, remélem, sikerül dobogós hellyel zárnom.” A Motorsport Talent Management által is támogatott fiatalnak határozott elképzelései vannak a jövővel kapcsolatban is. „Nagy álmom a Formula-4-ben versenyezni, óriási lenne, ha a következő évek során ez beteljesülne, Ha picit előrébb tekintünk, akkor Le Mans-ba szeretnék eljutni, DTM-en vagy túraautó-világbajnokságon nyerni; ezekért dolgozom nap mint nap.” További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.