UtánpótlásSport
2024. május 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2021-10-04 17:12

Súlyemelés: a titkos favorit aranya a korosztályos Eb-n

Minden színű éremből jutott a magyar csapatnak a juniorkorú és U23-as súlyemelők vasárnap zárult finnországi Európa-bajnokságán. A legfényesebbet Boros Viktória szerezte, aki kategóriájában szakításban lett aranyérmes.

Négy medállal gazdagodott válogatottunk a súlyemelők korosztályos kontinensviadalán Rovaniemiben, ahol a nyolcfős magyar csapatból ketten léphettek fel az eredményhirdetéskor a dobogóra. Az emelvény alsó fokára állhatott Mitykó Veronika szakításban, míg Boros Viktória „végigugrálhatta” az összes fokot, merthogy aranyat, ezüstöt és bronzot egyaránt nyert súlycsoportjában. Ők ketten különösen kiérdemlik az elismerést, de a többieknek is jár a dicséret, hiszen egyfelől senki nem esett ki, jóllehet az idő előtti búcsú ebben a sportágban amúgy korántsem ritka, másfelől több egyéni rekord, mi több: korosztályos magyar csúcs is született Lappföld északi sarkkörhöz közeli fővárosában. Az elmúlt bő egy hétben lezajlott Eb-re, amelyen a junioroknál 35 ország 208, az U23-asoknál pedig 38 ország 272 emelője indult, azzal a várakozással utazott el a gárda, hogy egy-két éremben feltétlenül bízhatunk legjobbjaink részéről. Ehhez képest dupla annyi medál született, a szombathelyi Boros Viktória - az olimpiai második helyezett Márkus Erzsébet tanítványa - pedig szó szerint bearanyozta a részvételt, hiszen Európa-bajnoki címet szerzett a juniorok 87 kilogrammos kategóriájában.

Az Európa-bajnok Boros Viktória mesterével, Márkus Erzsébettel és a válogatott szövetségi kapitányával, Haragos Attilával Forrás: mssz.hu
Az Európa-bajnok Boros Viktória mesterével, Márkus Erzsébettel és a válogatott szövetségi kapitányával, Haragos Attilával Forrás: mssz.hu
A Haladás VSE 20 éves kitűnősége rögtön az első fogásnemben utasította maga mögé súlycsoportja teljes mezőnyét úgy, hogy három pompás gyakorlatot mutatott be, elébb 85, majd 89, végül 92 kilogrammon. Utóbbi Eb-aranyat érő egyéni csúcs is volt egyben. Lökésben – újabb három nagyszerű fogással előállva - harmadik lett a 103-at és a 106-ot követő 109 kilogrammos alakításával, összetettben elért 201 kilós egyéni rekordja pedig Európa-bajnoki ezüstöt hozott neki. „Személy szerint már régóta vártam tőle kiugró eredményt, Finnországba is titkos favoritként érkezett. Esélyességét azonban nem hangoztattuk, mert nem akartunk külön terhet rakni a nyakába. Nagy öröm ez az Eb-arany” – értékelt honlapunknak Dobos Imre, a hazai szövetség első embere, aki természetesen gratulált a másik magyar éremszerzőnek, Mitykó Veronikának is. A békéscsabaiak 21 éves kitűnősége az U23-asok 71 kilós kategóriájában versenyzett, s a rajtjakor bizony meghűlt a vér az érte szorítók ereiben. Az amúgy a legbiztosabb szakítók közé tartozó Bökfi János-tanítvány tudniillik elrontotta 91 kilós kezdőfogását. A záró gyakorlat, a 96 kg is kifogott rajta, még szerencse, hogy a köztes kísérlete 94 kilón sikerült, mert egyetlen jó próbálkozásával is bronzérmes lett. (Egy zárójeles megjegyzést megér: ha a 96-ot is kiszakítja, ami egyéni legjobbja, ő a fogásnem Európa-bajnoka...) Lökésben - amelyben még sok-sok kilónyit kell és képes is fejlődni – 101 kilogrammot teljesített, ezzel nyolcadikként végzett, összetettbeli 195 kilogrammja pedig a negyedik  pozícióhoz volt elegendő. Értékelésünkben Árva Cintia szerepléséről illik még külön is szólnunk. Noha a kecskemétiek kiválósága csak a kilencedik helyet szerezte meg a teljes rangsorban a juniorok 59 kilogrammos, roppant erős mezőnyében, három országos csúcsot is felállított. Szakításban 74, lökésben 96, összetettben pedig 170 kilogramm immár az új magyar korosztályos rekord. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.