UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-10-04 16:09

Vívás: a kardozó Kónya Csenge és a leány párbajtőrcsapat is kadét EK-aranyat nyert

Több magyar kadétkorú vívó is remekül szerepelt a múlt hét végén zajlott európai körversenyeken: Gödöllőn Kónya Csenge nyert aranyérmet a kardozók között, Budapesten a leány párbajtőrcsapat állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A múlt hét végén hosszú idő után három helyszínen, három fegyvernemben rendeztek európai körversenyt a kadétkorú vívóknak. A kardozók Gödöllőn, a párbajtőrözők Budapesten, a tőrözők Somorján mérték össze a tudásukat a népes mezőnyökben.

Kónya Csengének édesapja mellett másik mestere, Dávid László gratulál az aranyasszót követően Forrás: hunfencing.hu
Kónya Csengének édesapja mellett másik mestere, Dávid László gratulál az aranyasszót követően Forrás: hunfencing.hu
Az egyetlen magyar egyéni aranyérem Gödöllőn született a 15 éves Kónya Csenge jóvoltából. Az idehaza az Interfencing Debrecen ígérete parádés napot fogott ki, és nagyszerű menetelés után a döntőben 15:8-ra győzte le a bolgár Kalina Atanaszovát. Azért az „idehaza”, mert Csenge a svédországi Lundban él, ahol édesapja a helyi egyetemen tanít és mellette felügyeli a lánya edzéseit. A reménység általában versenyezni jár haza. „Lépésről lépésre haladtam a versenyen, végig próbáltam a következő asszóra, a következő tusra koncentrálni – idézi Csengét a hunfencing.hu. – Igazából még most sem fogtam fel, hogy megnyertem a versenyt, de nagyon-nagyon boldog vagyok. Azon sem gondolkoztam el, hogy ez miben változtatja majd meg a felkészülésemet, de nagyon szeretnék válogatott lenni. Édesapámmal sokat dolgozunk Lundban, az edzéseken többnyire idősebbekkel vívok, néha férfiakkal is, át kell most gondolnunk, hogy miként tovább. Nagyon örülök ennek az aranyéremnek!”
Wimmer Dorina, Jakobi Júlia, Pátri Maja és Gachályi Gréta Forrás: hunfencing.hu
Wimmer Dorina, Jakobi Júlia, Pátri Maja és Gachályi Gréta Forrás: hunfencing.hu
A hétvége másik magyar első helyének a párbajtőrözők viadalán örülhettünk. A Gachályi Gréta, Jakobi Júlia, Pátri Maja, Wimmer Dorina összeállítású leánycsapat az aranymeccsen 45:35-re győzte le az ukránokat. „Nagyon vártuk már az újrakezdést, és reggel izgultak is egy kicsit a lányok – mondta a válogatott edzője, Partali Csaba. – Viszont ahogy haladtunk előre a versenynapon, úgy vívott egyre jobban és magabiztosabban a csapat. A döntőben pedig már-már felnőtt módon, kifejezetten taktikusan, jól versenyeztek. Nagyon örülök ennek az aranyéremnek, ez jó lendületet adhat a folytatáshoz, amiben nagyon bízunk!” Ugyanúgy a BOK Csarnokban remekelt még egyéniben Fábián Kamilla és Farkas Bulcsú. Előbbi versenyző a döntőig jutott, és ott az Alexandra Kravets ellen kapott ki 15:11-re, tehát bravúros ezüstérmet szerzett. Utóbbi a későbbi győztes, brit Alec Brooke elleni elődöntőben veszített 15:11-re, így az ugyancsak dicséretes harmadik helyen zárt. Somorján a tőrözök nem jártak a dobogó közelében. A részletes eredmények ITT és ITT érhetők el. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.