UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-10-06 09:18

Labdarúgás: egyre több magyar fiatal légióskodik Olaszországban

Számos magyar fiatal rúgja a bőrt jelenleg az olasz utánpótlás-bajnokságokban, a kérdés viszont, mint mindig: vajon sikerül-e felkapaszkodniuk a ranglétrán, vagy a „kirándulás” végeztével, felnőttként kevésbé nívós közeg vár rájuk?

Ami a felnőttek esetében Német-, az a fiatalok számára Olaszország – legalábbis, ami a magyar labdarúgók újabban leginkább kedvelt desztinációit illeti. Ezt a kijelentést persze érdemes a helyén kezelni, hiszen nem tömegekről van szó, csupán néhány játékosról, ettől függetlenül a különbség jól látható a négy legnagyobb presztízsű bajnokság (angol, spanyol, olasz, német) első osztályainak összevetésében. Míg a nagyokat tekintve a Bundesligában – mások mellett – Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik (bár őt 2000-es születésűként még a fiatalok közé is sorolhatjuk) és Sallai Roland bizonyít hétről hétre, addig a másik három topliga kapcsán csak reménykedhetünk, hogy minél hamarabb szurkolhatunk élvonalbeli magyar futballistának. Az utánpótláskorúakat tekintve hasonló a helyzet, ám ott jellemzően az olasz ifjúsági bajnokságokban pallérozódnak fiataljaink, méghozzá hatan. (Összehasonlításképpen: Angliában és Németországban két-két, Spanyolországban egy olyan ígéret játszik, aki élvonalbeli klub utánpótlásához tartozik).

Kerkez Milos a Milan legendájával, Paolo Maldinivel Forrás: eto.hu
Kerkez Milos a Milan legendájával, Paolo Maldinivel Forrás: eto.hu
Méghozzá nem is akármilyen helyszíneken. Az AC Milan U19-es keretét erősíti a 17 éves Kerkez Milos, aki már bemutatásakor a klublegenda Paolo Maldinival ismerkedhetett meg – nem akármilyen motiváció egy ifjú labdarúgó számára. Az ETO FC Győrt Olaszországért elhagyó balhátvéd a Primavera 1-ben és az UEFA Ifjúsági Ligában erősödik hétről hétre, miközben a magyar U21-es válogatottban is szerepet kap. Ugyancsak patinás csapat tagja a Haladásból légiósútra indult Senkó Zsombor (18), aki Torinóban, a Juventus ificsapatában sajátíthatja el a kapusposzt rejtelmeit. Hozzájuk hasonlóan a helyszínen tanulja az „olasz iskolát” Bartha Botond (18, Bologna), Dragóner Áron (17, Empoli), Csinger Márk (18, Spal) és Dénes Adrián (17, Fiorentina) is. Érdemes megemlíteni Horváth Krisztofer (19) nevét, aki – miután a Spal színeiben az első osztályban is debütált – az idei nyár végén a Torino csapatától tért haza kölcsönbe az NB II-es Szeged-Csanád GA-hoz. A Serie A légköre a Parmát erősítő, 19 éves Balogh Botond számára sem ismeretlen, ő azonban már „kinőtte” az utánpótlást, hiszen az első csapat tagjaként számítanak rá. A fiatal hátvéd Kosznovszky Márkkal párban került 2019 nyarán az azóta már másodosztályú csapathoz. „Az U17-es Európa-bajnokságon keltettem fel az olaszok figyelmét, aminek köszönhetően kihívtak próbajátékra – idézi fel a 19 éves Kosznovszky a két évvel ezelőtti transzfert. – Azon szerencsére sikerült bizonyítanom, meggyőztem őket, az átigazolással kapcsolatban pedig természetesen nekem se volt ellenvetésem. Az első hónapok nagyon nehezen teltek, hozzá kellett szokni a kinti élethez, illetve a futball sebességéhez. Emlékszem, az elején csak néztünk egymásra Botival, hogy fel tudjuk-e egyáltalán venni azt a tempót. Nem maradtunk szégyenben, nemsokára már én is éreztem, hogy gyorsabban tudok dönteni a pályán. Emellett a mentalitást tudnám kiemelni, ami a leginkább eltér a hazaitól.” A fiatal játékos a 2020/21-es évad utolsó Serie A-s bajnokiján, a Sampdoria ellen debütálhatott az élvonalban is. „Sokat edzettem az első kerettel, de a bemutatkozás felejthetetlen marad. Erről álmodtam kiskorom óta, hogy ilyen szinten játszhassak.”
Marco Rossi szerint minden magyar fiatalnak nagyszerű lehetőség az olaszországi játék Fotó: Török Attila
Marco Rossi szerint minden magyar fiatalnak nagyszerű lehetőség az olaszországi játék Fotó: Török Attila
Tizennyolc-tizenkilenc éves korban már egyértelműen a felnőttfutballt kell megcélozni, ezt Kosznovszky jól tudja, akinek a hazatérésében szerepet játszott az is, hogy folyamatosan a nagyok között léphet pályára. Az olasz vonal azonban megmaradt, hiszen egészen e hét hétfőig Giovanni Costantino irányította az MTK Budapestet. És ha már válogatott, megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Marco Rossit is arról, hogyan vélekedik fiataljaink olaszországi légióskodásáról. „Rengeteget lehet odakint fejlődni, főleg fiatal játékosként. Taktikai szempontból, erőnlétileg és fizikálisan is. Mindenki előtt világos, hogy az olasz magasabb színvonalat képvisel a magyar bajnokságnál, így aki odakerül, nagy lehetőséget kap, amivel már csak élni kell. Az eddigiek alapján Balogh Botond esetében látom a legnagyobb esélyt arra, hogy felnőttválogatott legyen. Sajnos most sérült, de jó úton halad, biztató dolgokat láttam tőle. Az ajtó persze minden tizenéves előtt nyitva áll, folyamatosan figyeljük a fiatal játékosokat.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.