UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-10-08 18:01

Cselgáncs: Sáfrány Péter junior-világbajnok a 90 kilósok között

Az Olaszországban zajló junior cselgáncs-világbajnokság harmadik versenynapján megszületett az első magyar aranyérem: a Miskolci VSC fiatalja, Sáfrány Péter szenzációs teljesítménnyel világbajnoki címet szerzett a 90 kilósok között Olbiában.

A KSI dzsúdósa, Varga Brigitta (63 kg) csütörtöki harmadik helye után pénteken újabb éremmel gazdagodott a magyar válogatott a Szardínián zajló junior-világbajnokságon. Ezúttal Sáfrány Péter mutatott be fantasztikus versenyzést a 90 kilósok mezőnyében: az egész napos kiváló teljesítményét megkoronázva a holland Tigo Renest is legyőzte a súlycsoport fináléjában, így világbajnoki címet szerzett Olbiában. A junior Eb-bronzérmes Sáfrány második kiemeltként vágott neki a viadalnak, így az első fordulóban erőnyerőként nem kellett tatamira lépnie. A második körben kirgiz Anarbek Isenbajev ellen nyitotta meg a szereplését, akit szűk két perc után leszorítással vert meg. A nyolcaddöntőben a bolgár Boriszlav Vladov következett, akit a magyar tehetség nagyon gyorsan, mindössze 36 másodperc alatt elintézett – ippon értékű dobással vetett véget az ütközetnek.

Sáfrány Péter (fehérben) junior-világbajnoki címet szerzett 90 kilóban Forrás: IJF
Sáfrány Péter (fehérben) junior-világbajnoki címet szerzett 90 kilóban Forrás: IJF
A negyeddöntőben a francia Maxime-Gael Ngayap Hambout volt az ellenfele, aki rendkívül kemény küzdelemre késztette Pétert, de egy vazarival végül megnyerte a meccset. Ezt követően a döntőbe jutásért az orosz Egor Andoni hasonlóan nehéz találkozónak ígérkezett, a meccs végül hosszabbításba is torkolott, amelyet Sáfrány bírt jobban, és iponnal kiharcolta a finálét. A világbajnoki címért az egy hónappal ezelőtti junior Eb-n ezüstérmesként záró, holland Tigo Renes volt az ellenfél. Az aranycsatában a magyar versenyző előbb másfél perc után vazarival megszerezte az előnyt, majd végig uralva a harcot, végül 24 másodperccel a négy perc vége előtt újra eldobta riválisát egy vazarira, ezzel lezárva a mérkőzést, így világbajnoki aranyérmet szerzett a 90 kilósok mezőnyében Olaszországban. A súlycsoport másik magyar indulója Nerpel Gegely (Rákosvidéke Hajtós DSE) az első, győztes meccse (grúz  után a legjobb 16 között búcsúzott az orosz Egor Andonival szemben. A versenynap harmadik magyar szereplőjeként a nők 70 kilós kategóriájában Czerlau Jennifert (Miskolci VSC) figyelhettük, aki előbb a kazah Dayana Talgatot, majd a szenegáli Yacine Diattát győzte le, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. Majd a magyar lány kikapott a negyeddöntőben az ukrán Natalija Cistakova ellen, és a vigaszágon a brazil Luana Carvalho is legyőzte őt, így a magyar lány a hetedik fejezte be a viadalt. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.