UtánpótlásSport
2024. március 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2021-10-08 12:58

Evezés: népes magyar küldöttséggel indul szombaton a müncheni ifjúsági Eb

Október 9-10. között rendezik Münchenben az ifjúsági evezősök Európa-bajnokságát, amelyen hét magyar egységnek, azokon belül összesen harmincegy versenyzőnek szoríthatunk.

Münchenben gyűlnek össze október második hétvégéjén Európa legjobb ifjúsági evezősei, hogy – az U23-as társaikhoz hasonlóan – a világbajnokság után a kontinensviadal keretein belül is összemérjék tudásukat; huszonhét nemzet összesen százhatvan egysége száll vízre a jövő évi felnőtt Európa-bajnokságnak is helyszínül szolgáló pályán. A magyarok népes küldöttséggel képviseltetik magukat az eseményen, hét hajó összesen harmincegy fiatalja ragad lapátot piros-fehér-zöld színekben.

A férfi négypár a vb után az Eb-n is lapátot ragad Forrás: Magyar Evezős Szövetség
A férfi négypár a vb után az Eb-n is lapátot ragad Forrás: Magyar Evezős Szövetség
Az augusztusi világbajnokságon szereplő magyar fiatalok egységeinek (női és férfi négypár, férfi kormányos nyolcas) összetétele egy helyen változik Németországban: a kilenc tagú hajóban Sarkadi-Nagy Nimródot Nagy Gergely Zoltán váltja. A plovdivi világversenyen ez a versenyszám hozta el a legjobb magyar eredményt, miután a fiúk a B döntő megnyerésével az összetett hetedik helyét szerezték meg. Az utánpótlás szövetségi kapitány, Lőrincz Attila a nyári világesemény után azt mondta, hogy a müncheni megméretésre várja a fiatalok formájának kicsúcsosodását. Az Eb előtt a szakember az Utánpótlássportnak nyilatkozott. „A vb-n a fiú nyolcast a döntőbe vártam, ám végül a B döntő jött össze a fiataloknak, azt viszont sikerült megnyerniük – emlékszik vissza Lőrincz. – A müncheni mezőnyben is öt-hat olyan csapat van, amely sorrendjét borzasztó nehéz megjósolni. Ettől függetlenül bízakodó vagyok, a legjobb hat közé várom a srácokat. A négypárok népes mezőnyben fognak rajthoz állni, biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk. A női négyes összeállításának elvein változtattam, ami miatt egy teljesen új összeállítás fog rajthoz állni: bár váltottevezős hajóról van szó, döntően párevezősök ülnek benne. Az elmúlt hetekben pozitív visszajelzéseket kaptam róluk, ahogy állt össze a csapat, és javult a technika, a gyorsulás is folyamatossá vált. A kategóriájukban mindössze öt egység indul, nagyon boldog lennék, ha tudnának néhány helyet felfelé mozogni. A fiúk dublója is gyors volt a felkészülés során, jó formában várják a versenyt, azonban a kategóriájuk tizenhét indulót tartalmaz, így ott is óriási küzdelem várható az A és B döntőbe jutásért. Igyekszünk minél több fiatalt bevonni a központi munkába , hogy a jövőre nézve megmaradjanak az esélyek a jó eredményekre.”

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, OKTÓBER 9-10. MÜNCHEN (NÉMETORSZÁG) A magyar egységek: Női négypár: Pádár Luca, Bagó Zsófia, Elek Boglárka, Harsányi Viktória Férfi négypár: Drávucz Máté, Földesi Bence, Nagy Bálint Bendegúz, Boros Olivér Férfi nyolcas: Kunstár Simon, Kósa András, Árvai Péter, Gosztola Balázs, Kovács Sándor, Belán Bendegúz, Nagy Gergely Zoltán, Nagyszokolyai Áron (kormányos: Szabó Zétény József) Női négyes: Harsányi Orsolya, Angyal Zsófia, Balázs Szonja, Fazekas Fanni (kormányos: Majsa Klaudia) Férfi négyes: Geszti Attila Krisztián, Dedeyan Narek Szevak, Kovács Gergő Ferenc, Kiss Bence Gábor, Temesi Dominik Béla Női kormányos nélküli kettes: Sándor Zsófia, Viandt Léna Lilian Férfi kétpár: Rózsavölgyi Viktor, Somogyi Dávid

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.