UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-10-08 08:59

Kosárlabda: Dombai Réka vezéregyéniséggé szeretne válni Győrben

Az UNI-Győr Mélyút 19 éves kosárlabdázója, Dombai Réka nyáron oroszlánrészt vállalt az U19-es vb-bronzérmes korosztályos válogatott szenzációs sikerében, azonban ősztől új feladatok állnak előtte: klubjában, az NB I/A-csoportos Győrben is vezérszerepet vállalna.

A hazai kosárlabdasport közelmúltjának legnagyobb sikere az U19-es leányválogatotthoz fűződik. A Cziczás László vezette csapat parádés teljesítménnyel a harmadik helyen végzett a debreceni tornán. A kiemelkedő tehetséggel megáldott korosztály – a FIBA néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint – 2022-ben ismét Magyarországon, méghozzá Sopronban bizonyíthat az U20-as női Európa-bajnokságon. Az együttes egyik lefontosabb játékosaként, a győriek kiválósága, Dombai Réka is hozzájárult az idei bronzéremhez, és a következő évben is hasonló sikerben bízik. „Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy jövőre újra itthon, Sopronban játszhatunk az Eb-n. Az idei debreceni világbajnokságon sokat jelentett a hazai pálya, hiszen remek szurkolótáborunk volt, és a magyar közönség támogatása is hozzásegített minket a bronzéremhez. Sopronban is hasonló atmoszférára számítok, remélem ott is minél többen kilátogatnak majd – nyilatkozta Dombai az Utánpótlássportnak. A nyári vb-n a harmadik helyünkkel mi zártunk a legjobb európai csapatként, éppen ezért jövőre komoly eséllyel pályázhatunk akár az Európa-bajnoki címre, de persze nem lesz könnyű dolgunk. Sok a jó csapat, szóval biztos vagyok benne, hogy ki-ki meccseken fog eldőlni az Eb-arany. Ezeken a szoros meccseken, a nehéz pillanatokban adhatnak majd valódi pluszt a hazai szurkolók.”

Dombai Réka vezérszerepre vágyik Győrben Fotó: Krizsán Csaba
Dombai Réka vezérszerepre vágyik Győrben Fotó: Krizsán Csaba
A fiatal bedobó kiváló játékkal nyitotta az új klubévadot, amely immáron ötödik éve a felnőttélvonalbeli bajnokságban. A 19 éves reménység 19 pontot, négy lepattanót és három gólpasszt (25 VAL) jegyzett az UNI-Győr Mélyút csapatában a PINKK Pécsi 424 elleni, győztes első meccsen. „Magammal szemben mindig nagyon magasra rakom a mércét, folyamatosan keresem az új kihívásokat, ezáltal évről évre fejlődni szeretnék, illetve minél többet segíteni a csapatnak. Egy újabb lépcsőfokot lépnék előre a mostani bajnokságban. Azon dolgozom, hogy minden meccsen a csapat hasznos tagja legyek, akire a fontos meccsszituációkban is lehet számítani. Az a célom, hogy a játékom még sokoldalúbbá váljon: ha kell a pontjaimmal, vagy a gólpasszaimmal, ha pedig arra van szükség, akkor a védekezésemmel lehessek vezéregyéniség.” Azonban a remek nyitóprodukció után a következő bajnoki találkozók nem alakultak ilyen jól, jelenleg kisebb sérüléssel is bajlódik a tehetség. „Az első meccsen a PINKK ellen nagyon jól ment a dobás, de másodikon a DVTK-val szemben a csapatnak és nekem sem ment a játék igazán. Támadásban és védekezésben is elmaradtunk attól, amit valójában tudunk. Sajnos a BKG ellen pedig kiment a bokám, emiatt csak keveset játszottam, viszont szerencsére nem komoly a sérülés, így ha teljesen rendbe jövök, akkor már a vasárnapi, következő bajnokin újra játszhatok.” Réka nemcsak a saját teljesítményét, hanem a klubja eredményeit illetően is magasabbra szintre vágyik. „Az előző szezon a bronzéremmel remekül ért véget számunkra, de a céljaink ezt követően sem változtak: ezúttal is a négy közé kerülés lebeg a szemünk előtt. Úgy vágtunk neki a jelenlegi bajnokságnak, hogy legalább hasonló eredménnyel, dobogósként szeretnénk zárni, de jó lenne persze egy szinttel feljebb lépni, bejutni a bajnoki döntőbe. A csapatépítésünk jól halad, szóval ha minden összeáll a rájátszásra, nem lehetetlen elérni a döntőt.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.