UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-10-14 19:22

Cselgáncs: letaszították a junior-vb trónjáról, de Özbas Szofi lépésről lépésre halad a nagyobb célok felé

A tokiói olimpiát is megjárt 19 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi címvédőként vágott neki az olbiai junior-világbajnokságnak, majd óriási meglepetésre csupán az ötödik helyen zárt. A magyar lány természetesen csalódottan értékelte a vébét a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) honlapján, de már előretekint, és a következő feladatok járnak a fejében.

Özbas Szofi nem tartozik azok közé, akik feleslegesen szólnak. Időbe telik gondolkodnia, összegyűjtenie az ötleteket, következtetéseket. Csak akkor mondja ki, hogy mire gondol, ha komolyan gondolja. Ez a kulcsa az életének. Mindennek a kulcsa. Szofi üstökösként robbant be a cselgáncssportban. A 19 éves magyar versenyző világ- és Európa-bajnoki címeket nyert minden korosztályban, sőt, ifjúsági olimpiai aranyat is szerzett. Tizenkilenc éves korában már aktívan részt vett a Judo World Tour-sorozatban, és ott volt a tokiói olimpián is. Más szóval: fiatal veterán.

Özbas Szofi és edzője, Toncs Péter Forrás: IJF
Özbas Szofi és edzője, Toncs Péter Forrás: IJF
„Szükségem volt egy kis szünetre Tokió után – magyarázta a magyar fiatal az IJF-nek (Nemzetközi Judo Szövetség) adott interjújában. – Sokan nem értették, de határozott voltam a döntésemben. A tanácsok szükségesek, de amennyire a csapatom mindent megtesz az érdekemben, senki sem tudja igazán, hogy mit érzek. Tudtam, hogy le kell állítanom magam.” A versenysportban – mint minden másban is – egyensúlyra van szükség. Szofi élete komoly fordulatot vett az elmúlt évben. Szolnokról, egy hetvenezer lakosú városból származik, de Budapestre költözött. Más szavakkal, új várost, új klubot, új környezetet és a függetlenséget kellett megszoknia. „Most egyedül élek egy lakásban. Eleinte bonyolult volt, de most már megszoktam és tetszik.” Az újhoz és az ismeretlenhez való alkalmazkodás mellett a pályafutásában új kapuk nyíltak előtte, de nem mondott le ezek miatt a junior kategóriáról. „Az enyém volt a döntés, hogy Olbiában induljak. Ez az utolsó évem juniorként, ezért szerettem volna tatamira lépni, megvédeni a két évvel ezelőtt elnyert címet.” Ismeri már a legjobbak világát, sőt, tavaly bronzérmet szerzett a budapesti Grand Slamen. Ez annak bizonyítéka, hogy már ismeri a két kategória közötti különbségeket. „A taktika mindenható jelenléte az olimpiai viadalokon felkeltette a figyelmemet. A mérkőzések kilencven százaléka aranyponttal dőlt el. A juniorok támadóbbak, a dzsúdósok mennek előre, az ippont keresik. Ezt szeretem, mert ezt a dzsúdót érzem és gyakorlom.” A junior-világbajnokság az ipponok svédasztala. Az emberek pihenés nélkül támadnak, keresik az éles helyzeteket, és a legagresszívabbak hajlamosak nyerni. Szofi második kiemeltként, a világbajnoki címmel a zsebében érkezett, a legjobbak világát is ismerve, több tapasztalattal felruházva. Az első párharca megerősítette a jóslatokat: ippon huszonkét másodperc után. Minden simán ment. A következő sem tartott sokáig. Aztán összefutott a hollandok végül aranyérmes versenyzőjével, Joanne van Lieshouttal. „Nem aludtam jól” – mondja Szofi. Ez nem meglepetés. A vereséget nem könnyű megemészteni, különösen akkor, ha az esélyek az ellenkező irányba mutattak. „Általában legalább három napra van szükségem a küzdelmek elemzéséhez. Jelenleg nem tudom, mit csináltam rosszul, de elmondhatom, nem hiszem, hogy jobb volt nálam.” Nos, a holland lány jobb volt, ez a tatami igazsága. Pozitív a dolgok elemzése és a hibák elfogadása, kijavítása is, de ennek az aspektusnak semmi köze a fizikaihoz, ez mentális terület, pszichológia, és Szofi szereti ezt.
Özbas Szofi nemcsak a tatamin az ellenfeleivel, hanem mentális fronton is saját magával is rendre nagy harcokat vív Forrás: IJF
Özbas Szofi nemcsak a tatamin az ellenfeleivel, hanem mentális fronton is saját magával is rendre nagy harcokat vív Forrás: IJF
„Nagyon érzelmes vagyok, éppen ezért, ha visszatekintek a meccsre, még mindig elfognak az indulatok. Ez érdekes, mert egyébként a mentális erő az, ami különbséget tesz a siker és a kudarc között. Az én esetemben tudom, hogy a mentális aspektus egyszerre az erősségem és a gyengeségem. Ismerem magam. Hosszú időbe telik, amíg döntéseket hozok, és ha egyszer úgy döntök, hogy teszek valamit, még mindig képes vagyok hezitálni.” A hibák felismerése az érettség és a megértés jele, mindenképpen döntő lépés az egyensúly megteremtésében, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy magasabb célokat érjenek el. „A kétség befolyásolja a sikerhez fűződő kapcsolatomat. Ezért érdekel a pszichológia, mint tudomány és kutatási terület. El fogom kezdeni az egyetemi tanulmányaimat, és amikor kilépek a dzsúdóból, azt hiszem, ennek a tudománynak szentelem majd az életemet. És miért ne a sport területén?” Az egyik dolog, amit már megtanult, az, hogy a saját érzéseire hallgat, megnyitja az elméjét más nézőpontok előtt, és olyan embereket talál, akikben megbízhat. „Alapvető fontosságú, hogy a dzsúdós, különösen a legfiatalabb sportoló, jól körül legyen véve, és legyen legalább egy személy, akiben vakon bízik. A végső döntés az övé, de tudnia kell, hogyan és mikor kell hallgatni másokra, mert nagyon nehéz általános elképzelést és semleges szemléletet kialakítani önmagáról.”
Forrás: IJF
Forrás: IJF
Szofi szeret lépésről lépésre haladni, rohanás, sietség, de megállás nélkül. Most itt az ideje, hogy a cselgáncs legmagasabb szintjére fókuszáljon, a felnőttkorcsoport következik, amelynek Szofi már részese. Mivel kételkedik, bizalomra és bizonyosságra van szüksége, talán az a legjobb, ha egy példaképre koncentrál. „Clarisse Agbegnenou a példaképem, kétségtelen! Persze, lenyűgöző eredménylistával rendelkezik, de számomra nem ez a legfontosabb. Azért tekintem a példaképemnek, mert emberséges, mindig tisztában van másokkal. Tokióban találkoztunk, nagyon kedves szavakat mondott nekem, később írt is nekem. Ezek fontosabbak, mint a sporteredmények.” Clarisse mindent tanulmányoz, ami a „life coaching"-hoz kapcsolódik. A karrierje végén ennek akarja szentelni magát. Szofi szereti a pszichológiát, és ezek a tevékenységek összefüggnek egymással, mert közük van a mentális aspektushoz, az élet alapjaihoz, amelyek megváltoztatják a sportot. Már tizenkilenc évesen pontosan elképzelni, hogy mit kell tennünk a jövőben, igazi győzelem. De a megvalósítása időbe telik. „Nem sietek – válaszolja Szofi. – Lépésről lépésre kell haladnom a nagy célok elérése érdekében.” (Az IJF írását a judoinfo.hu fordította.) További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.