UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2021-10-15 18:41

Hegyikerékpár: Vas Kata Blanka pazarul kezdte a szezont az Egyesült Államokban

A 20 éves Vas Kata Blanka két előkelő hatodik hellyel kezdte a terepkerékpárosok világkupa-sorozatát az Egyesült Államokban, és az U23-asok külön versenyében egyből az élre ugrott.

A 2021/2022-es hegyikerékpáros-világkupa waterlooi nyitányát követően, a szintén egyesült államokbeli Fayetteville-ben (Arkansas) folytatódott a sorozat, ahol a 20 éves Vas Kata Blanka (SD Worx) már az U23-as korcsoport összetett éllovasaként vághatott neki a távnak – számol be a bringasport.hu.

Vas Kata Blanka pazarul kezdte a szezont az Egyesült Államokban Forrás: Vas Blanka/Facebook/Cyclephotos
Vas Kata Blanka pazarul kezdte a szezont az Egyesült Államokban Forrás: Vas Blanka/Facebook/Cyclephotos
A mezőnyre hat kör várt egy viszonylag gyorsnak mondható, 2,8 kilométeres nyomvonalon, amit a szinte egész napos esőzés tett még inkább nehézzé. A rajtot követően Blanka szinte azonnal az élre vágott, majd a korábbi hétszeres világbajnok, holland Marianne Vos (Team Jumbo-Visma) társaságában minimális előnnyel el is lépett – ám az első kör végére Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), Denise Betsema (Pauwels Sauces-Bingoal) és Yara Kastelijn (IKO-Crelan) is felzárkózott hozzájuk. A második kör végén Brand és Vos kettőse próbálta lerázni a riválisokat, ekkor Blanka a hatodik helyre csúszott vissza. Féltávnál a duó már tekintélyes előnnyel bírt még úgy is, hogy az aktuális világbajnok Brand, egy alkalommal még földre is került. A táv döntő harmadában a magyar bajnok bringás két holland, Betsema és Puck Pieterse (Alpecin-Fenix) valamint a hazaiak nagy kedvence, Clara Honsinger (Cannondale-Cyclocrossworld) triójával küzdött a dobogóért. Az utolsó körben Brand leszakította magáról Vos-t, aki olyannyira elkészült az erejével, hogy nem sokkal később Betsema és Honsinger is megelőzte – Blanka a hatodik helyen tempózott. Brand végül magabiztosan nyerte meg a futamot Betsema és Honsinger előtt, ezzel a világranglista összetettjében is átvéve a vezetést. A legjobb U23-as versenyzőként Pieterse ért célba az ötödik helyen, míg Vas Kata Blanka az első fordulóhoz hasonlóan ezúttal is hatodik lett, így egyetlen ponttal, de megőrizte a vezető helyét a huszonhárom éven aluliak különversenyében – az elit összetettben a negyedik helyről várja a folytatást, október 17-én a szintén egyesült államokbeli Iowa Cityben. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon