UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-10-23 16:23

Jégkorong: itthon is felpörgetnék a streethoki, valamint a görhokiéletet

Új területeken is fejlesztene a Magyar Jégkorong Szövetség, Kovács Zoltán szakmai elnökkel beszélgettünk a streethokival, illetve a görhokival kapcsolatos tervekről.

Fontos lépést tett szeptemberi ülésén az MJSZ (Magyar Jégkorong Szövetség) elnöksége: a testület elfogadta, hogy felvételt kér a Nemzetközi Streethoki Szövetséghez, és ugyanígy tesz görhokiban is a már meglévő hazai szervezeten keresztül. Azóta újabb örömhír, hogy mindkét kérelem, visszaigazolást nyert. Kovács Zoltán, a hazai szövetség alelnöke elmondta, örömteli, hogy az új projektekben segítségükre lesz a komáromi származású Kozma Patrik, aki Szlovákiában sok tapasztalatot szerzett a két szakágban.

Forrás: wikiwand.com
Forrás: wikiwand.com
De miről is van szó?  A streethoki a jégkorong egyik változata, amelyet korcsolyák nélkül játszanak aszfalton, műanyag felületen vagy betonon. Korong helyett egyedi narancssárga labdával játsszák védőfallal (palánkkal) körülvett pályán. Így a streethoki szezon Magyarországon értelemszerűen tavasszal, a „normál” szezon végeztével indulhat be, amikor leolvasztják a jeget a pályákon. A hagyományos jégkorongnemzetek, főleg a csehek meg a szlovákok művelik nagyon magas szinten. Kovács hozzátette, az NHL-lel is felvették a kapcsolatot, amely szintén támogatta a törekvést. Az egészben az a jó, hogy ahol van jégkorong, ott minden adott a streethokihoz is. A görhoki, másik nevén inline hoki nagyobb múltra tekint vissza Magyarországon, amíg a nemzetközi szövetség programjai között szerepelt, itthon is népszerű volt, 2006-ban a világ 16 legjobb csapatának rendeztünk tornát, ám mégis 2010-ben lényegében megszűnt. Aztán a tao segítségével egyre több pályán van már görhoki borítás is, legalább 10-11 az országban. Nem titkolt cél, hogy hosszú távon legyen magyar csapat is a világbajnokságok valamelyikén. A sportvezető kiemelte, hogy elsősorban az utánpótlást kívánják bevonni az új projektekbe, de természetesen gondolnak a felnőttekre és az idősebbekre is, a lényeg, hogy a nagypályás jégkorong mellett e két szakág is elinduljon Magyarországon. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.